PITA SA ŠUMSKIM VOĆEM


Danas nešto vrlo jednostavno i jako fino ako ste ljubitelj prhkog tijesta i voća 🙂

Pomalo rustikalna pita sa šumskim voćem je nešto što ćete puno puta ponavljati kada je jednom isprobate. Jednostavna je i brza za napraviti, jedino što će vam oduzeti više vremena je oblikovanje gornje “kore” ili rešetke. Taj dio možete i izostaviti ako niste baš vješti u tome, tijesto možete jednostavno naribati preko nadjeva. Količinu šećera u nadjevu prilagodite svom ukusu i tome koliko je voće koje koristite kiselkasto. Ako je više kiselo – dodajte više šećera. Također, možete koristiti i neko drugo voće. Ja sam imala dvije napola iskorištene vrećice zamrznutog šumskog voća pa je tako ova pita i nastala jer sam smišljala kako da to voće potrošim.

PRHKO TIJESTO:

20 dag margarina ili maslaca

5 žlica šećera

1 jaje

50 dag brašna

1 prašak za pecivo

2 žlice kiselog vrhnja

korica 1 limuna

NADJEV OD ŠUMSKOG VOĆA:

50 dag šumskoh voća

7 žlica šećera

1 limun šećer

2 žlice glatkog brašna

krušne mrvice

Pomiješajte sve sastojke za tijesto. Dobro zamijesite rukama, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u frižideru 1 sat.

2/3 tijesta razvaljajte na veličinu lima, računajte da vam tijesto pokrije i stranice kalupa. Moj kalup za pite je Ø28 cm. Kalup dobro premažite maslacem i pospite brašnom, pa u njega prebacite tijesto, lagano ga utisnite po stranicama kalupa. Pospite krušnim mrvicama.

Voće, šećer i limun šećer stavite na vatru da prokuha i da voće omekša. Brašno pomiješajte sa malo vode i ulijte u voće pa kuhajte da se zgusne. Ostavite da se malo prohladi pa prelijte preko tijesta.

Ostatak tijesta razvaljajte pa ga režite na trakice koje potom slažite po nadjevu u obliku rešetke ili npr. modlicama izrežite oblike pa poslažite po nadjevu ili tijesto naribajte po nadjevu.

Pecite na 180°C 20-25 min.

Kad se ohladi posipajte šećerom u prahu.

2 misli o “PITA SA ŠUMSKIM VOĆEM

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.