Ove godine je moj godišnji odmor malo uranio, točnije upravo je počeo 😁 no, prije nego što odem na more željela sam vam svakako napisati još jedan recept.
Želja mi je bila objaviti tortu od malina koju sam nedavno radila, no jednostavno nemam vremena za to, znate i sami kakva je strka kad se spremate na put! Stoga sam se odlučila za ovaj jednostavan, brz i svima dobro poznat kolač koji ću najbrže natipkati 😉
Vjerujem da ste svi barem jednom isprobali mramorni kolač i nema tu puno filozofije, no ovaj je ponešto drugačiji jer se preko njega prelije preljev od limuna koji mu daje sočnost i pomalo osvježavajuću notu. Recept sam pronašla u jednoj fb grupi i baš mi je zbog tog preljeva bio zanimljiv pa sam ga odlučila isprobati.
TIJESTO:
30 dag oštrog brašna
15 dag šećera
3 jaja
2 dl mlijeka
1 dl ulja
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
2 žlice kakaa
PRELJEV:
1 dl vode
2 žlice šećera
sok od 1 limuna
Izmiješajte jaja sa šećerom, pa redom dodajte mlijeko, ulje, brašno, vanilin šećer i prašak za pecivo. Smjesu podijelite na dva dijela i u jedan dio dodajte kakao. Žutu smjesu stavite u kalup pa preko nje žlicom stavljajte tamnu smjesu. Sve prošarajte vilicom da dobijete mramorni efekt. Pecite na 180°C oko 25 min.
Dok vam se tijesto peče napravite preljev. U zdjelicu stavite vodu, šećer i sok od limuna i kuhajte dok zakipi.
Vrući preljev prelijte preko vrućeg kolača.
U preljev bi po originalnom receptu trebala ići i 1 žlica ruma, no ja nisam stavljala, vi napravite po želji i kako volite 🙂
Ove godine namjeravam zbilja odmarati i neću peći kolače dok sam na godišnjem pa neće biti ni novih recepata na blogu. Ako izdržim 😂 Pozdravljam vas 👋 javljat ću vam se preko fb stranice 🙂