Panna cotta je talijanski desert, u prijevodu znači “kuhano vrhnje”. To je kremasti, osvježavajući desert koji je vrlo jednostavan za pripremu. Ono što ovaj desert čini nadasve posebnim su raznorazni preljevi koji ga čine neodoljivim. A preljeve možete napraviti po svom ukusu. Moj izbor je bio preljev od šumskog voća 🙂
Meni je, osobno, ovo jedan od najomiljenijih deserata. Jako mi se sviđa okus te lagane kreme, tako da je bez problema mogu jesti bez ikakvog preljeva 😀 Tako da je najčešće radim sebi za gušt 🙂
A ovaj put sam je radila specijalno za svoju sestričnu kojoj se jako svidio 🙂 Seko, pusa :*
PANNA COTTA:
5 dl mlijeka
2,5 dl slatkog vrhnja
korica 1 limuna
10 dag šećera
1,5 dag želatine u prahu
PRELJEV:
20 dag šumskog voća
2 žlice šećera
2 dag gustina
Pomiješajte mlijeko, slatko vrhnje, šećer i limunovu koricu i to prokuhajte. Želatinu namočite da nabubri pa je otopite na laganoj vatri. Umiješajte je u kremu od mlijeka i vrhnja. Zatim kremu ulijte u kalupiće ili čaše i stavite u hladnjak da se dobro ohlade i stegnu. Ja sam ih držala 3 sata.
Šumsko voće pospite šećerom i stavite na vatru da se kuha. Gustin pomiješajte sa malo vode, pa kad voće zakipi dodajte mu gustin. Kuhajte 1-2 min. Ostavite da se ohladi. Naravno, vi možete staviti neko drugo voće po svom izboru.
Kad su se i krema i preljev ohladili tada možete poslužiti. Ako ste kremu stavljali u kalupe, istresite iz kalupa na tanjur i prelijte preljevom, a ako ste je stavljali u čaše tada je samo prelijte preljevom.
Pingback: PANNA COTTA OD KOKOSOVOG MLIJEKA | nešto slatko