PRHKA OREHNJAČA


 

Polako nam se približavaju blagdani, a samim time i priprema nekih tradicionalnih, svima dobro poznatih, kolača. Među takve zasigurno spadaju makovnjača i orehnjača. Stvarno ne poznajem osobu koja ih ne voli! 🙂 I ja ih volim, maaalo više naginjem orehnjači, a najdraža verzija tog kolača je upravo ova – sa prhkim tijestom. Par šnitica orehnjače i šalica mlijeka…..ima li što bolje?? 😀

Ovdje vam pišem po receptu moje mame koja je pravi stručnjak za ovakve vrste kolača i ovi na slici su njen uradak 🙂

PRHKO TIJESTO:

40 dag brašna

malo praška za pecivo

3 žumanjka

1 dl mlijeka

1 kocka kvasca

1 margarin

malo šećera

NADJEV:

30 dag mljevenih oraha

malo mlijeka

20 dag šećera

3 bjelanjka

Malo zagrijati mlijeko i u njega razmrviti kvasac i dodati malo šećera, pa pustiti da kratko odstoji da se kvasac otopi. Pomiješati brašno i prašak za pecivo, dodati margarin, žumanjke i smjesu mlijeka i kvasca. Zamijesiti tijesto. Ako tijesto bude premekano dodati još malo brašna. Ostaviti da odstoji.

Orahe preliti sa malo kipućeg mlijeka. Zatim ih pomiješati sa šećerom. Ostaviti da se ohladi. Istući snijeg od bjelanjaka i umiješati ih u ohlađene orahe.

Tijesto podijeliti u 4 jednake loptice pa svaku razvaljati. Premazati nadjevom. Zarolati. Složiti u lim i premazati razmućenim žumanjkom. Peći na 170°C 30-40 min.

Na isti način možete napraviti i prhku makovnjaču 🙂

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s