Polako nam se približavaju blagdani, a samim time i priprema nekih tradicionalnih, svima dobro poznatih, kolača. Među takve zasigurno spadaju makovnjača i orehnjača. Stvarno ne poznajem osobu koja ih ne voli! 🙂 I ja ih volim, maaalo više naginjem orehnjači, a najdraža verzija tog kolača je upravo ova – sa prhkim tijestom. Par šnitica orehnjače i šalica mlijeka…..ima li što bolje?? 😀
Ovdje vam pišem po receptu moje mame koja je pravi stručnjak za ovakve vrste kolača i ovi na slici su njen uradak 🙂
PRHKO TIJESTO:
40 dag brašna
malo praška za pecivo
3 žumanjka
1 dl mlijeka
1 kocka kvasca
1 margarin
malo šećera
NADJEV:
30 dag mljevenih oraha
malo mlijeka
20 dag šećera
3 bjelanjka
Malo zagrijati mlijeko i u njega razmrviti kvasac i dodati malo šećera, pa pustiti da kratko odstoji da se kvasac otopi. Pomiješati brašno i prašak za pecivo, dodati margarin, žumanjke i smjesu mlijeka i kvasca. Zamijesiti tijesto. Ako tijesto bude premekano dodati još malo brašna. Ostaviti da odstoji.
Orahe preliti sa malo kipućeg mlijeka. Zatim ih pomiješati sa šećerom. Ostaviti da se ohladi. Istući snijeg od bjelanjaka i umiješati ih u ohlađene orahe.
Tijesto podijeliti u 4 jednake loptice pa svaku razvaljati. Premazati nadjevom. Zarolati. Složiti u lim i premazati razmućenim žumanjkom. Peći na 170°C 30-40 min.
Na isti način možete napraviti i prhku makovnjaču 🙂