Nedavno sam u Lidlu kupila preslatke male kalupiće u obliku kuglofa. Silikonske. Ljubičaste! 🙂 Idealna stvar za izradu muffina….a voooolim muffine! 🙂
Došlo je vrijeme da ih isprobam, pa sam odlučila isprobati ih sa ovim provjereno dobrim receptom za muffine 🙂
Iskreno, malo sam se bojala kako će to ići….nisam bila sigurna da li ću ih moći izvaditi iz kalupa a da mi se ne raspadnu ili polome. Jer, ipak su drugačiji od onih običnih okruglih silikonskih kalupića s kojima sam radila, a s njima stvarno ne možeš “fulati”. Ali….nije bilo potrebe za strahom jer se tako lako izvade da sam ja odsad najveći fan ovih silikonskih kalupa 🙂 preporučam da si ih nabavite! Uopće se tijesto ne zalijepi za njih, a vadila sam ih tako da sam ih okrenula i samo malo protresla kalupić i kuglof mi lijepo sklizne na dlan. Mada, kad radim obične muffine volim ih stavljati u svakojake šarene papirnate košarice, nekako mi tako imaju poseban šarm i volim to šarenilo na tanjuru. Tako da neću odustati od papirnatih košarica, ali svakako su ovi kalupi pravo otkriće za mene!
Ovi muffini su iznimno bogatog čokoladnog okusa jer, vidjet ćete, u njih ide i čokolada i kakao. Kako je rekla moja frendica: “Ovo je čokoladna bomba!” 🙂 a uz to, mekani su, sočni, a i drugi dan (ako vam uopće što ostane za drugi dan!) su fini kao da ste ih tek ispekli!
Potrebno vam je:
3 žlice šećera
1 vanilin šećer
10 dag margarina
1 jaje
2 dl mlijeka
2 žlice kakaa
8 žlica glatkog brašna
1 prašak za pecivo
20 dag čokolade za kuhanje
Margarin rastopite i kad se malo ohladi dodajte mu šećer i promiješajte pjenjačom. Dodajte vanilin šećer i jaje. 10 dag čokolade rastopite pa dodajte u smjesu sa margarinom. Dodajte i mlijeko, dobro sve promiješajte. Sada postupno dodavajte i suhe sastojke: prosijani kakao, brašno i prašak za pecivo. Preostalih 10 dag čokolade nasjeckajte i dodajte u smjesu. Stavljajte smjesu žlicom u kalupiće, do 3/4 visine. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 20 min.
Za ukras ih možete preliti rastopljenom čokoladom (tamnom ili bijelom-tako će biti baš efektni) i posipati šećernim mrvicama ili ukrasite sitnim bobičastim voćem.
Ovim receptom ujedno sudjelujem u blogerskoj igri Ajme, koliko nas je u kojoj je domaćica Natalija sa bloga Mystic cakes.
Pingback: TOP 10 RECEPATA U 2015 | nešto slatko
Pingback: Ajme, koliko nas je! – 100 recepata sa kakaom – Mystic Cakes
Pingback: Ajme, koliko nas je! - 100 recepata sa kakaom - Mystic Cakes