LEDENE KOCKE


2015-07-03-17-08-25_deco

Baš gledam…..Google izbaci oko nevjerojatnih 171.000 rezultata kad ukucate “ledene kocke” o.o što slika, što recepata! A ja krenula tipkati baš o njima! 🙂

To je jedan vrlo popularan i nadaleko poznat kolač pa sam se malo kolebala….da li da stavim recept ili ne. Jer….ionako imam još recepata u pripremi koje nikako da natipkam, zatim….već na blogu ima jedan recept za BIJELE LEDENE KOCKE (koji možete pogledati ovdje), a i mislim si….pa čemu da ga stavljam kad takvih recepata ima posvuda! I ja sama, priznajem, imam više recepata za ovaj kolač, svaki sam dobila od nekog drugog 🙂 Svatko, naravno, radi na svoj način pa ima različitih kombinacija sastojaka. Al, eto, ipak….jako volim ovaj kolač, nije kompliciran za napraviti, pa zašto ne staviti i ovu verziju na blog 🙂

2015-07-03-17-10-08_deco

Kod ovog recepta je još bolje to što ne morate čekati da se krema ohladi pa da možete raditi dalje, nego vruća krema ide na biskvit, što znači da ćete izgubiti manje vremena kod pripreme. To je bio glavni razlog zašto sam od svih ledenih kocki koje imam u bilježnicama izabrala baš ovaj! Gosti su se najavili i trebalo je reagirati brzo 😉

BISKVIT:

7 jaja

7 žlica šećera

2 žlice kakaa

7 žlica brašna

1 prašak za pecivo

PRELJEV:

20 dag šećera

2 dl vode

KREMA:

1/2 l mlijeka

6 žlica šećera

6 žlica brašna

1 margarin

GLAZURA – čokoladna (ja sam ovaj put koristila kupovnu – iz Lidla, ali možete je i sami napraviti: otopite 10 dag čokolade za kuhanje sa 3-4 žlice ulja i prelijte preko kreme)

Izmiksajte jaja sa šećerom. Kad smjesa postane lijepo pjenasta dodajte brašno, prašak za pecivo i kakao. Dobro izmiješajte i izlijte u lim. Pecite na 180°C 15-20 min. Dok vam se biskvit peče napravite preljev: šećer i vodu stavite u lončić i zagrijavajte dok se sav šećer otopi i voda zakipi, zatim kratko prokuhajte i maknite s vatre. Topli biskvit prelijte toplim preljevom i ostavite da se hladi.

Šećer i brašno pomiješajte sa malo mlijeka. Ostatak mlijeka stavite da zakuha, dodajte smjesu od brašna i kuhajte dok se ne zgusne. Maknite s vatre i odmah u vruće umiješajte margarin. Dobro, dobro izmiješajte da se margarin otopi i da vam krema postane ujednačena i glatka. Prelijte je preko biskvita i ostavite da se ohladi. Preko kreme prelijte čokoladnu glazuru.

A ovdje vam pišem recept po kojem ih najčešće radim jer su mi po tom receptu najfinijeee 🙂

BISKVIT:

6 jaja

6 žlica šećera

7 žlica brašna

1 prašak za pecivo

korica 1 limuna

1 vanilin šećer

2 žlice kakaa

PRELJEV:

2 dl vode

1 vanilin šećer

4 žlice šećera

KREMA:

1 l mlijeka

15 žlica šećera

15 žlica gustina

4 vanilin šećera

20 dag margarina

GLAZURA:

10 dag čokolade

4 žlice šećera

3 žlice vode

5 dag margarina

Jaja i šećer izmiksati, pa dodavati ostale sastojke za biskvit. Peći na 180°C.

Sastojke za preljev staviti na vatru i kuhati dok se malo ne zgusne. Vruće preliti po ohlađenom biskvitu.

Gustin razmutiti sa malo mlijeka, a ostatak mlijeka staviti na vatru zajedno sa šećerom i vanilin šećerom. Kad zakuha uliti gustin i kuhati dok se ne zgusne. Kad se krema ohladi dodati joj margarin i dobro izmiksati. Premazati preko biskvita.

Sve sastojke za glazuru staviti na vatru da se otopi, kad se sve otopi i poveže maknuti s vatre, pričekati da se malo ohladi pa preliti preko kreme.

Evo….to vam je moj najdraži recept za Ledene kocke pa vi odaberite koji vam se više sviđa 🙂

2 misli o “LEDENE KOCKE

  1. Pingback: LJETNO OSVJEŽENJE | nešto slatko

  2. Pingback: ČOKOLADNE LEDENE KOCKE | nešto slatko

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.