Sezona jagoda je u punom jeku i treba to iskoristiti 🙂
Donosim vam jedan jednostavan, brzi recept!
BISKVIT:
3 jaja
3 žlice šećera
3 žlice glatkog brašna
NADJEV:
2 pudinga od vanilije
8 dl mlijeka
10 dag šećera
25 dag jagoda
Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Mikserom razmutite bjelanjke, dodajte žumanjke i šećer i još malo miksajte. Dodajte brašno i izmiješajte kuhačom. Izlijte u kalup i pecite 15 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C. Prašak za puding razmutite sa šećerom i malo mlijeka. Preostalo mlijeko zakuhajte i u njega dodajte smjesu sa pudingom. Kuhajte dok se ne zgusne. Podijeliti smjesu na 2 dijela. Jagode usitnite štapnim mikserom. Biskvit preliti jednim dijelom nadjeva, ne čekajte da se ohladi nego ga stavite odmah, vrućeg. U preostali dio nadjeva umiješajte jagode. Pričekajte da se svijetli dio nadjeva malo stegne pa preko njega izlijte nadjev sa jagodama. Možete ukrasiti šlagom.
Ja nisam, poprilično sam se žurila da ga završim pa je ostao ovako jednostavan, ali nema veze, sam po sebi interesantno izgleda zbog tog kontrasta boja. Nažalost na slikama se to baš dobro ne vidi 😦
Izvor: knjižica “Naši najljepši voćni kolači 2”