Pozdrav 🙂
Danas ću vas upoznati sa još jednim receptom koji sam pronašla na Coolinarici i isprobala. Kako je sada sezona jabuka idealno je vrijeme za ovaj kolač 🙂
Ja sam ga otkrila tek nedavno, a već sam ga više puta radila, onda vam je jasno koliko nam se svidio!
Radi se o kremastom kolaču sa finim biskvitom od kakaa, kremom od pudinga u koji se umiješa pire od jabuka i čokoladnom glazurom. Ne zvuči loše, jel da?
Ja sam samo mrvicu promijenila količine nekih sastojaka, no dolje na dnu posta vam ostavljam link prema originalnom receptu pa možete pogledati kako to izgleda tamo 🙂
BISKVIT:
5 jaja
10 dag šećera
1 dl vode
1 dl ulja
27 dag brašna
3 dag kakaa
1 prašak za pecivo
PRELJEV:
1/2 dl mlijeka
KREMA:
4 veće jabuke
5,5 dl vode
5 žlica šećera
2 pudinga od vanilije
GLAZURA:
20 dag čokolade za kuhanje
200 ml vrhnja za šlag
Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke izmiksajte skupa sa šećerom da dobijete snijeg. Postepeno dodavajte jedan po jedan žumanjak, između svakog dodavanja malo izmiksajte. Zatim dodajte vodu i ulje. Na kraju dodajte brašno, prašak za pecivo i kakao. Izlijte u lim i pecite na 180°C 20-ak min.
Kad je biskvit pečen, izvadite ga iz pećnice i ostavite da se ohladi. Zatim ga prelijte sa mlijekom.
Jabuke ogulite i narežite na kockice. Stavite ih u lonac zajedno sa 1,5 dl vode i 2 žlice šećera i kuhajte 15-ak min, odnosno dok sva tekućina ne ispari. Ako vam slučajno ostane previše tekućine, višak ocijedite. Jabuke usitnite štapnim mikserom, napravite pire.
Prašak za puding pomiješajte sa preostalim šećerom i malo vode. Zakuhajte preostalu vodu i u tome skuhajte puding. U vruće odmah dodajte pire od jabuka i prelijte kremu preko biskvita.
Čokoladu za kuhanje otopite u vrhnju za šlag i prelijte preko ohlađene kreme.
Original recept: Kolač od jabuka