Panna cotta je odličan lagani desert koji često znam napraviti kad mi “padne šećer” 😉
Vrlo je jednostavna za pripremu i brzo gotova (ako ne računamo hlađenje) a toooliko fina da joj rijetko tko može odoliti 🙂
Inače se radi sa slatkim vrhjem i tako je obično i ja radim (recept već ima na blogu, vidi => OVDJE) ali sam jednom prilikom negdje pročitala da se može napraviti i sa kokosovim mlijekom. To me poprilično zainteresiralo jer meni samoj nikad ne bi palo na pamet umjesto slatkog vrhnja staviti kokosovo mlijeko. Više se ne sjećam točno kako je išao recept, a nisam si zapisala, uz to pojma nemam više gdje sam ga vidjela, ali odlučila sam isprobati i napraviti onak nekak po tom mutnom sjećanju i po svom nahođenju 🙂
Idealna prilika za probu je bila ovaj vikend kad su mi frendice došle na popodnevnu kavu, pa sam uz kavu odlučila poslužiti i panna cottu, taman sam imala konzervu kokosovog mlijeka koju sam nedavno kupila u Lidlu. A mama mi je donijela domaće kupine pa sam njih iskoristila za preljev 🙂 Imala sam i asa u rukavu, napravila sam i neki drugi kolač za slučaj da panna cotta ispadne totalni promašaj. No, ispalo je fino, cure su bile zadovoljne, a samim time i ja 😀 Mislila sam da se okus kokosa baš i neće osjetiti ali sam se prevarila, osjeti se dosta, što je meni super jer volim kokos 🙂 I tako je i ova panna cotta dobila svoje mjesto na blogu. Evo recepta:
PANNA COTTA:
400 ml kokosovog mlijeka
150 ml mlijeka
1 vrećica instant želatine
4 žlice šećera
1 mahuna vanilije
PRELJEV:
30 dag kupina
2 žlice šećera
1 žlica gustina
U lonac stavite kokosovo mlijeko, obično mlijeko i šećer. Mahunu vanilije prepolovite, sastružite srž i ubacite je u mlijeko. Zatim i sastruganu mahunu vanilije ubacite u mlijeko i stavite na laganu vatru. Ostavite da zakipi pa maknite s vatre. Izvadite mahunu vanilije, a mlijeko ostavite da se malo ohladi. Zatim umiješajte instant želatinu. Ulijte u čaše ili posudice i ostavite da se do kraja ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim prebacite u frižider.
Kupine i šećer stavite u lončić i na vatru i miješajte da se šećer otopi i da kupine puste sok i omekšaju. Kad omekšaju zgnječite ih vilicom. Gustin pomiješajte sa malo vode i umiješajte u kupine pa kuhajte dok se ne zgusne. Ostavite da se malo ohladi (povremeno promiješajte da vam se ne napravi korica) pa premažite preko panna cotte. Vratite u frižider da se sve stegne i dobro ohladi.