Pozdrav, dragi moji 🙂
Danas vam donosim jednu pomalo zaboravljenu slasticu – koh!
Vjerujem da je većini jako dobro poznat taj kolač, no ako nekom nije evo malo pobliže – to je kolač koji je jako jednostavno i lako napraviti, od sastojaka koje većinom svi uvijek imamo kod kuće, a iznimno je sočan zbog preljeva kojim se zalije kad je pečen. Jednostavan, sočan, sladak i osvježavajući, mislim da ga te riječi najbolje opisuju 🙂
Ako ste tek početnik u kuhinji ovo je pravi recept za vas, nema s njime puno posla, lagan je za napraviti, a, uz to, nije vam potrebna ni vaga jer je recept na žlice 🙂
TIJESTO:
4 jaja
8 žlica griza
8 žlica ulja
6 žlica šećera
1 prašak za pecivo
PRELJEV:
1 l mlijeka
5 žlica šećera
1 vanilin šećer
*napomena: za preljev će vam biti dovoljno i 6 dl mlijeka i 3 žlice šećera, sa tom količinom ja radim.
Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Žumanjke izmiksajte sa šećerom, pa dodajte griz, ulje i prašak za pecivo. Bjelanjke izmiksajte u snijeg pa ih lagano dodajte u smjesu od žumanjaka. Izlijte u manji lim. Pecite na 180°C 20-25 min.
Za preljev u mlijeko dodajte šećer i vanilin šećer pa to skuhajte. Prelijte preko pečenog kolača i dobro ohladite. Ne brinite zbog viška tekućine, jer će tijesto svu tekućinu upiti, samo mu dajte vremena 😉
Koh je najbolji kada je jako hladan, tako da ga prije posluživanja dobro rashladite u frižideru. Idealno bi bilo da ga napravite dan prije, pa da preko noći odstoji na hladnom.
Hvala ti draga Vlatka što si podsjetila na ovu divnu poslasticu naših baka!!!!:) obožavam koh!
Sviđa mi seLiked by 2 people
Drago mi je 😀 Iskreno, i meni je trebao podsjetnik 😉 Da nam nije kolegica s posla donijela koh da se malo zasladimo, ni ja ga se ne bi sjetila još tko zna koliko dugo! I onda sam ga odmah išla raditi XD
Sviđa mi seSviđa mi se
Ajme ovo nisam jela godinama, hvala na podsjetniku 🙂
Sviđa mi seLiked by 1 person
Hihi nema na čemu 😉 izgleda da bi trebalo češće raditi ovakve “starinske” kolače koji i okusima i mirisima vrate u djetinjstvo 🙂
Sviđa mi seLiked by 1 person
Da, definitivno, ja sam za da me još podsjećaš 😀
Sviđa mi seLiked by 1 person
E ovaj isprobam prvom prilikom! Jedi probala ga zaliti sa preljevom za baklave pa u njega staviti manje sečera, odnosno nimalo?!
Sviđa mi seLiked by 1 person
Nisam nikad probala sa tim preljevom. Baš ti je dobra ideja, trebalo bi i tako isprobati 🙂 Javi dojmove ako isprobaš 🙂
Sviđa mi seSviđa mi se