TORTA OD BADEMA I ČOKOLADE


 

Ovo je bila naša novogodišnja tortica 🙂

Dok za Božić većinom radim suhe kolače, a tek ponekad napravim nešto kremasto, za Novu godinu uvijek radim tortu. Obavezno! I uvijek je to nešto novo – ili isprobam neki recept koji mi zapne za oko ili izmislim nešto sama. Ova torta je nastala zadnjeg popodneva stare godine i to od sastojaka koje sam imala kod kuće, jer mi više nije padalo na pamet da odem u kupovinu sastojaka koji su mi nedostajali za jednu tortu koju sam htjela isprobati i na koju se “brusim” već dugo. Tako da sam onda povadila sve što sam imala doma i smišljala što bih od toga mogla napraviti. Znala sam samo da moraaa biti čokoladno! 😀 Meni jedna od najdražih krema je ganache i često je radim, a tako je jednostavna i brza za napraviti, pa naravno da mi je to bio prvi izbor. Imala sam i još nešto malo badema preostalih od pečenja suhih kolača, pa sam njih odlučila iskoristiti za biskvit.

BISKVIT:

4 jaja

4 žlice šećera

1 vanilin šećer

4 žlice brašna

3 žlice gustina

1 prašak za pecivo

5 žlica mlijeka

5 dag mljevenih badema

PREMAZ:

marmelada po izboru (ja sam koristila od marelice)

KREMA:

30 dag čokolade za kuhanje

5 dl vrhnja za šlag

UKRAS:

kakao

listići badema

Prvo napravite kremu: vrhnje za šlag zagrijte sa čokoladom za kuhanje (pazite da vam ne zakipi!) pa miješajte dok se čokolada ne otopi. Stavite na hlađenje u frižider na 2-3 sata.

Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke izmiksajte s malo soli. Žumanjke izmiksajte sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte mlijeko. Zatim u to prosijte brašno, gustin, prašak za pecivo i bademe. Lagano promiješajte i na kraju dodajte snijeg od bjelanjaka. Lagano izmiješajte kuhačom. Podijelite smjesu na 3 jednaka dijela. Svaki dio posebno ispecite u kalupu Ø26 cm u pećnici zagrijanoj na 180°C 10-ak min. ILI cijelu smjesu izlijte u kalup i ispecite, pa kad se ohladi prerežite na 3 lista. Ja više volim peći svaki list zasebno, istina da oduzme više vremena, ali sam tako sigurna da će mi ispasti listovi jednake debljine.

Kremu dugo miksajte da vam se udvostruči količina. Mali dio kreme odvojite za ukras i ostavite na stranu.

Na pladanj stavite prvi list biskvita i oko njega obruč od kalupa. Premažite marmeladom, pa preko nje premažite 1/3 kreme. Stavite drugi list biskvita, premažite marmeladom, pa opet 1/3 kreme i na kraju stavite zadnji list biskvita, premažite marmeladom i zadnjom trećinom kreme, kojom onda premažite i rub torte.

Ostatkom kreme koju ste ostavili sa strane ukrasite tortu, posipajte kakaom, a sa strane tortu ukrasite listićima badema.

2 thoughts on “TORTA OD BADEMA I ČOKOLADE

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.