Sezona jagoda je počela i baš sam sretna jer jagode obožavam 🙂 Kao i kolače/torte/deserte sa jagodama.
Sigurna sam da svatko ima neku svoju omiljenu tortu sa jagodama koju radi i/ili voli. Ja volim stalno isprobavati nešto novo, pa sam tako i ovu tortu sada prvi put radila. Pronašla sam recept od Dr. Oetkera pa sam namjeravala raditi po njemu, no, kako to obično kod mene biva, krenem po receptu a onda završim u nekom sasvim drugom smjeru 🙂 Pogotovo zato što sam baš zapela da radim nešto sa jagodama, a nosila sam tortu i svojima doma i tu je nastao problem jer moj tata ne voli voćne kolače, a mama baš i nije ljubitelj jagoda. Jedino je brat bio 100% zadovoljan jer voli jagode kao i ja 🙂 Zato sam tortu morala maksimalno prilagoditi, tako da oni mogu maknuti voće (koje ću pojesti ja 😀 ) i uživati u ostatku ove fine tortice. Još sam im napravila i Munchmallow muffine (recept ima > OVDJE) za slučaj da tortu ne budu željeli ni probati. #onokad svima želiš ugoditi XD
Torta ima dvije podloge, od prhkog i od biskvitnog tijesta, što me i privuklo da baš tu isprobam. Gore je fina krema od jogurta i vrhnja za šlag, a preko nje jagode prelivene želeom za kolače. Ima malo više posla s njom, ali isplati se 🙂
PRHKO TIJESTO:
10 dag brašna
2,5 dag gustina
malo praška za pecivo
5 dag šećera
1 vanilin šećer
7,5 dag margarina
1 žlica vode
BISKVIT:
3 jaja
4 žlice šećera
4 žlice brašna
1 puding od vanilije
1/2 praška za pecivo
sok od limuna
KREMA:
30 dag grčkog jogurta
8 listića bijele želatine
3 žlice šećera
1 vanilin šećer
1 limun
300 ml vrhnja za šlag
PRELJEV:
1 žele za kolače i deserte, crveni – okus jagode (ili 2 crvena preljeva za torte)
500 ml vode
5 žlica šećera
I JOŠ:
jagode
marmelada od jagoda
Pomiješajte brašno, gustin, prašak za pecivo, šećer i vanilin šećer. Dodajte margarin narezan na listiće i zamijesite rukama, pa dodajte i vodu i formirajte tijesto. Izvaljajte u krug veličine kalupa za torte, ja sam koristila Ø26 cm. Stavite na lim, probodite tijesto vilicom na više mjesta i ispecite na 180°C.
Izmiksajte jaja sa šećerom. Dodajte brašno, prašak za pecivo i prašak za puding. Ulijte u kalup i pecite na 180°C 20-25 min.
Prhko tijesto premažite marmeladom od jagoda, na to stavite ohlađeni biskvit. Biskvit poškropite sokom od limuna.
Pomiješajte jogurt, šećer, vanilin šećer, sok i koricu limuna. Listiće želatine pripremite prema uputi na vrećici (stavite u vodu da omekša i potom je otopite na laganoj vatri) pa je umiješajte u jogurt. Izmiksajte vrhnje za šlag pa ga dodajte u jogurt.
Oko podloge od prhkog i biskvitnog tijesta stavite obruč od kalupa, pa uz rub uspravno poslažite jagode prerezane na pola, odrezanom stranom prema obruču. Na tijesto izlijte kremu od jogurta i izravnajte. Ostavite da odstoji u frižideru par sati da se krema stisne. Jagode narežite na ploškice, pa ih poslažite po kremi u obliku cvijeta. Pripremite žele prema uputama na vrećici i prelijte preko jagoda. Ostavite da se stisne i skroz ohladi i tek onda maknite obruč od torte.
- Koristila sam žele za kolače na koji sam slučajno naletila u dućanu pa sam ga htjela isprobati – umjesto toga možete koristiti crveni preljev za torte. Isto tako možete koristiti i prozirni preljev za torte, ali ga onda radite sa nekim crvenim sokom, a ne vodom.
Divna torta. Volim kremaste vocne kolace, a ovo izgleda savrseno!
Sviđa mi seLiked by 1 person
Hvala puno 🙂
Sviđa mi seLiked by 1 person
Izgleda neopisivo fino 😀
Sviđa mi seLiked by 1 person
Hvala 😀
Sviđa mi seLiked by 1 person
Predivno si je složila – svaka čast! I ovo iznutra kalupa da bude lijepo dekorativno kad se skine, baš predivno ❤
Sviđa mi seLiked by 1 person
Hvala ti ❤ 🙂 najčešće tako i slažem kad radim tortu s jagodama, baš zbog izgleda 🙂
Sviđa mi seLiked by 1 person
Predivno izgleda! 🙂
Sviđa mi seLiked by 1 person
Hvala! 🙂
Sviđa mi seSviđa mi se
Obožavam ovakve kolače, prefino 🙂 Hvala na receptu Vlatka 🙂
Sviđa mi seLiked by 1 person
Hvala tebi! To mi je “posao” 😉 U pripremi je još jedna čokoladna s jagodama 😀
Sviđa mi seLiked by 1 person