ČOKOLADNA TORTA


Ova čokoladna torta će zadovoljiti sve čokoljupce, kao i sve koji vole sočne torte.

Moglo bi se reći da je ovo bila moja zakašnjela rođendanska torta 😊 Početkom prošlog mjeseca mi je bio rođendan i prvi put otkad znam za sebe proslavila sam ga bez torte. Slučajno se tako desilo, jer mi je rođendan padao baš usred tjedna, imala sam puno obaveza i premalo snage i volje za neko veće slavlje, a i trebala sam pripremiti kolače za posao da počastim kolege i tako sam ostala bez dovoljno vremena i bez torte 😂 ali to sam onda nadoknadila čim je stigao vikend i napravila sam ovu sočnu čokoladnu ljepoticu.

Sličnu tortu sam već radila, davno, sa pudingom od vanilije (recept možete vidjeti OVDJE) no sad sam htjela skroz, skroz čokoladnu i usput sam malo doradila stari recept 😊

Ovaj put sam sa biskvitom pucala na sigurno, shvatila sam da su mi najfiniji oni u koje dodam mlijeka i ulja, pa sam i za ovu tortu napravila tako. A oko kreme sam se malo premišljala, prvi izbor mi je bio ganache, ali sam onda ipak odlučila napraviti kremu od pudinga, kao i na onoj torti, samo sam htjela čvršću kremu pa sam stavila više pudinga 😊 cilj mi je bio ukrasiti tortu sa ružicama, a ovakva krema mi se već pokazala jako dobra za to, jer je dosta čvrsta a opet se s njom lako barata. I za kraj…svaki biskvit sam premazala domaćim pekmezom od višanja koji sam dobila od mamine prijateljice i koji je čekao baš nešto ovako da ga se iskoristi 😁 Odlično se uklopio u ovu čoko kombinaciju i dao joj malo kiselkastu notu.

BISKVIT:

5 jaja

5 žlica šećera

5 žlica oštrog brašna

1 prašak za pecivo

2 žlice kakaa

1 dl mlijeka

1 dl ulja

KREMA:

1 l mlijeka

4 pudinga od čokolade

6 žlica šećera

25 dag margarina

PREMAZ:

pekmez od višnje

Izmiksati jaja sa šećerom. Dodati mlijeko i ulje i izmiksati. Na to prosijati brašno, prašak za pecivo i kakao. Smjesu podijeliti na dva jednaka dijela i svaku zasebno peći u kalupu promjera 26 cm na 180°C 10-15 min.

Pomiješajte prašak za puding sa šećerom i malo mlijeka. Preostalo mlijeko stavite da zakuha pa ulijte smjesu od pudinga i skuhajte. Prekrijte prozirnom folijom da vam se ne napravi korica i ostavite da se ohladi. U ohlađeni puding umiksajte omekšali margarin. Dio kreme stavite na stranu da imate za ukrašavanje.

Na pladanj stavite prvi biskvit i oko njega obruč od kalupa. Premažite biskvit sa pekmezom, pa sa polovicom kreme. Radite to pažljivo jer je krema dosta čvrsta. Zatim preko kreme stavite drugi biskvit, premažite pekmezom i preostalom kremom.

Kremom koju ste ostavili sa strane ukrasite tortu po želji. Ja sam odvojila malo veću količinu jer sam htjela napraviti ružice po cijeloj torti kao što možete vidjeti na slici. Ako želite tako ukrasiti stavite kremu u slastičarsku vrećicu sa zvjezdastim nastavkom i iscrtavajte ružice po torti.

Savjeti:

  1. Umjesto margarina možete koristiti maslac.
  2. Umjesto pekmeza od višanja možete koristiti bilo koji koji volite.
  3. Biskvit možete ispeći odjednom pa ga onda prerezati na 2 dijela, ali onda ga morate peći duže jer će vam biskvitna smjesa biti deblja.
  4. Umjesto pudinga od čokolade možete koristiti i neki drugog okusa.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.