ČOKOLADNA PANNA COTTA


O panna cotti vam sigurno ne moram puno pričati, niti je posebno predstavljati. Svi jako dobro poznajemo ovaj jednostavni talijanski desert koji je, po meni, idealan upravo za vruće, ljetne dane koji nam dolaze.

Mi jako volimo panna cottu, pa je često radim, a ponekad i krenem malo eksperimentirati sa okusima. Tako je bilo i ovaj tjedan. Naime, od prošlog vikenda (kad smo 4 dana za redom feštali) mi je ostalo par sastojaka onako napola potrošenih ili bar načetih. Između ostalog tu je bilo i vrhnje za šlag. Prvo što sam pomislila da napravim s njim je upravo panna cotta 🙂

I tako, kad sam već bila gotova sa svime i počela ulijevati gotovu smjesu u čaše, palo mi je na pamet da sam mogla u smjesu dodati čokoladu, pa sam to i napravila sa ostatkom i ispalo je stvarno odlično! Isprobajte 🙂

POTREBNO JE:

0,5 l vrhnja za šlag

2,5 dl mlijeka

3 žlice šećera

1 vrećica mljevene želatine

10-20 dag čokolade (za kuhanje ili po želji neke druge)

Odmah napominjem da sam ja za otprilike polovicu dobivene smjese koristila 10 dag čokolade, tako da će vam za cijelu količinu biti potrebno 20 dag, mada vi bez problema možete staviti manje pa ćete dobiti malo nježniji okus.

Prvo pripremite čaše ili posudice u koje ćete staviti panna cottu. Isplahnite ih hladnom vodom.

Vrhnje za šlag pomiješajte sa mlijekom i šećerom i stavite na vatru. Zagrijavajte skoro do vrenja ali nemojte da vam zakipi. Maknite sa vatre.

Želatinu pripremite prema uputi sa vrećice, otopite je na vrlo laganoj vatri i dodajte u smjesu vrhnja i mlijeka. Zatim dodajte natrganu čokoladu i miješajte dok se čokolada skroz otopi i poveže sa smjesom da bude glatka (kao kad radite ganache). Izlijte u čaše/posudice i ostavite da se ohladi. Kad se ohladilo prekrijte ih prozirnom folijom i premjestite u frižider. Ostavite 3-4 sata da se stisne. Najbolje je da ostavite preko noći. Prije posluživanja ukrasite po želji.

Vjerujem da bi i sa bijelom čokoladom bilo jako fino, drugi put ću morati isprobati s njom 😀 Ako isprobate, javite dojmove :*

Savjeti:

  • umjesto vrhnja za šlag možete koristiti slatko vrhnje, bit će još bolje i ukusnije!
  • na panna cottu možete staviti preljev od voća

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.