OSVJEŽAVAJUĆI KOLAČ OD NARANČE


Pozdrav 🙂 je li vrućeee? Jel vam se pali pećnica po ovim vrućinama? Vjerujem da ne, ali kažem vam….za ovaj se kolač isplati! 😏

Znam da svi po ljetnim vrućinama pribjegavaju tome da što manje vremena provode u kuhinji, a i tada se trude napraviti nešto brzo i jednostavno. Isto tako, kad su kolači u pitanju većinom svi rade neke koji se ne peku ili naprave neki jednostavni desertić. Nekad imam osjećaj da sam jedina kojoj ne smeta i na +35° upalit pećnicu i miksati kolače 😅 Kakvi ste vi po tom pitanju?

Ovaj kolač sam isprobala još puno prije nego što je toplinski val došao do nas, ali svakako preporučam da ga napravite čak i po ovom vremenu jer je divno sočan i osvježavajući! Još jedna prednost je što se sastojci mjere na šalice, a i neće vam oduzeti previše vremena, mada možda tako na prvu izgleda. Jedino što sam mijenjala je količina šećera koji, po običaju, često smanjujem u receptima i u bijelu kremu je trebala ići žlica kokosa, no ja nisam stavila. Recept sam pronašla na Coolinarici i dolje možete pronaći link do originalnog recepta.

BISKVIT:

3 jaja

1 šalica šećera

1 šalica griza

1,5 šalica brašna

1/2 praška za pecivo

1 vanilin šećer

1 šalica jogurta

0,5 šalice ulja

naribana korica 2 naranče

PRELJEV:

2,5 šalice šećera (ja sam stavila 1,5)

3 šalice vode

1/4 šalice soka od naranče

BIJELA KREMA:

3 šalice mlijeka

3 žlice šećera

1 vanilin šećer

2 žlica gustina

2 žlice brašna

ŽUTA KREMA:

4 šalice soka od naranče

3 žlice šećera

3 žlice gustina

 

Koristite šalicu od 2 dl

Izmiksajte jaja sa šećerom i vanilin šećerom, postepeno dodavajte ulje, jogurt, griz, brašno, prašak za pecivo i koricu naranče. Izlijte u lim i pecite na 180°C oko 25 min.

U posudu stavite šećer i vodu i stavite kuhati. Kad zakipi, kuhajte još malo, pa dodajte sok od naranče. Time prelijte ohlađeni biskvit.

Pomiješajte brašno, gustin, šećer i vanilin šećer sa malo mlijeka. Preostalo mlijeko stavite na vatru da zakuha pa u tome skuhajte smjesu sa gustinom, kao puding. Odmah vruće preliti preko biskvita i ostaviti da se hladi.

Na sličan način napravite i žutu kremu. Gustin i šećer pomiješajte sa malo soka od naranče, a preostali sok stavite na vatru da zakuha i u to izlijte smjesu od gustina. Skuhajte kao puding i odmah prelijte preko ohlađene bijele kreme.

Kolač prije posluživanja dobro ohladiti. Savršen je poslužen ravno iz frižidera! 😁👌

Original recept: Orange sauce muhallebili revani – Coolinarika

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.