ČOKOLADNA PANNA COTTA


O panna cotti vam sigurno ne moram puno pričati, niti je posebno predstavljati. Svi jako dobro poznajemo ovaj jednostavni talijanski desert koji je, po meni, idealan upravo za vruće, ljetne dane koji nam dolaze.

Mi jako volimo panna cottu, pa je često radim, a ponekad i krenem malo eksperimentirati sa okusima. Tako je bilo i ovaj tjedan. Naime, od prošlog vikenda (kad smo 4 dana za redom feštali) mi je ostalo par sastojaka onako napola potrošenih ili bar načetih. Između ostalog tu je bilo i vrhnje za šlag. Prvo što sam pomislila da napravim s njim je upravo panna cotta 🙂

I tako, kad sam već bila gotova sa svime i počela ulijevati gotovu smjesu u čaše, palo mi je na pamet da sam mogla u smjesu dodati čokoladu, pa sam to i napravila sa ostatkom i ispalo je stvarno odlično! Isprobajte 🙂

POTREBNO JE:

0,5 l vrhnja za šlag

2,5 dl mlijeka

3 žlice šećera

1 vrećica mljevene želatine

10-20 dag čokolade (za kuhanje ili po želji neke druge)

Odmah napominjem da sam ja za otprilike polovicu dobivene smjese koristila 10 dag čokolade, tako da će vam za cijelu količinu biti potrebno 20 dag, mada vi bez problema možete staviti manje pa ćete dobiti malo nježniji okus.

Prvo pripremite čaše ili posudice u koje ćete staviti panna cottu. Isplahnite ih hladnom vodom.

Vrhnje za šlag pomiješajte sa mlijekom i šećerom i stavite na vatru. Zagrijavajte skoro do vrenja ali nemojte da vam zakipi. Maknite sa vatre.

Želatinu pripremite prema uputi sa vrećice, otopite je na vrlo laganoj vatri i dodajte u smjesu vrhnja i mlijeka. Zatim dodajte natrganu čokoladu i miješajte dok se čokolada skroz otopi i poveže sa smjesom da bude glatka (kao kad radite ganache). Izlijte u čaše/posudice i ostavite da se ohladi. Kad se ohladilo prekrijte ih prozirnom folijom i premjestite u frižider. Ostavite 3-4 sata da se stisne. Najbolje je da ostavite preko noći. Prije posluživanja ukrasite po želji.

Vjerujem da bi i sa bijelom čokoladom bilo jako fino, drugi put ću morati isprobati s njom 😀 Ako isprobate, javite dojmove :*

Savjeti:

  • umjesto vrhnja za šlag možete koristiti slatko vrhnje, bit će još bolje i ukusnije!
  • na panna cottu možete staviti preljev od voća
Oglasi

STRACCIATELLA ROLADA


Rolade baš i ne radim jako često, ne pitajte zašto jer pojma nemam. Volim ih jednako kao i ostale kolače, ali mi rijetko kad padne na pamet da ispečem baš roladu. Kad sam shvatila da na blogu imam jako malo roladica, odlučila sam se malo više pozabaviti njima pa sam u posljednjih tjedan dana ispekla dvije, što je za mene rekord XD

Jedna od te dvije je ova 🙂 Ako me pratite već duže vrijeme onda ste mogli primjetiti da često napravim nešto “stracciatellasto” ova riječ ne postoji, jel da? XD 😉 Upišite u tražilici bloga “stracciatella” pa ćete vidjeti što će vam sve izbaciti 😀

Ja vam jednostavno obožavam taj okus i stracciatella sladoled u kojem se davim! XD Pa sam isprobala napraviti roladu koja bi bila slična tome, sa laganom bijelom kremom u koju sam umiješala čokoladne mrvice. Nije baš da sam pogodila taj stracciatella okus, ali je roladica svejedno bila jako fina pa dijelim sa vama receptić 🙂

TIJESTO:

4 jaja

4 žlice šećera

4 žlice oštrog brašna

1 prašak za pecivo

2 žlice kakaa

12 žlica mlijeka

12 žlica ulja

KREMA:

500 ml mlijeka

5 žlica šećera

5 žlica gustina

1/2 margarina

10 dag čokoladnih mrvica (ili nasjeckane čokolade)

Jaja izmiksajte sa šećerom. Dodajte mlijeko i ulje pa još malo izmiksajte. Na to prosijte brašno pomiješano s praškom za pecivo i kakaom. Sve dobro izmiješajte. Izlijte u veliki lim obložen papirom za pečenje. Pecite na 180°C 10-15 min.

Kad je tijesto pečeno izvadite ga iz lima i preokrenite na vlažnu krpu. Maknite papir za pečenje i tijesto zarolajte u krpu. Ostavite da se tako ohladi.

Gustin i šećer pomiješajte sa malo mlijeka. Preostalo mlijeko stavite na vatru da zakuha, pa u tome skuhajte smjesu od gustina – kuhajte da se smjesa zgusne kao puding. Maknite s vatre i prekrijte prozirnom folijom da vam se ne napravi korica i ostavite da se ohladi. U ohlađenu kremu umiksajte omekšali margarin. 2-3 žlice kreme ostavite na stranu za premazivanje rolade. U preostalu kremu lagano umiješajte čokoladne mrvice.

Tijesto odmotajte i premažite pripremljenom kremom. Ponovno zarolajte. Premažite kremom koju ste ostavili sa strane i ukrasite po želji. Ja sam samo izvukla crte vilicom.

BOUNTY TORTA


Recite mi……volite li Bounty čokoladice? Ako je vaš odgovor “da” onda ste na pravom mjestu! Ova torta već na prvi zalogaj podsjeća upravo na te čokoladice.

Radila sam je uoči Uskrsa i ona je krasila naš uskrsni stol. S obzirom da sam radila i neke druge kolače, gledala sam na to da bude od svega pomalo, da se nađe za svačiji ukus ponešto, pa sam odmah u startu znala da ću napraviti nešto od kokosa, za SEBE 😆 Prvo sam napravila Raffaello kuglice. Kako svakog Uskrsa obavezno napravim tortu, tako sam onda odlučila da i torta bude ‘kokosova’, da potrošim kokos koji mi je ostao od kuglica 😊 Kuhinja mi je ionako već bila zatrpana ostacima namirnica od pečenja različitih kolača, pa sam trpala i te ostatke 😁 u jednom sam trenu shvatila i da imam dva otvorena vrhnja za šlag 😲 i šta sad s tim, to ne može dugo stajat? 🤔 Znači…torta će imati i glazuru, a i mogla bih malo stavit i u kremu (a nije mi to bilo u planu). Mislim da je ovakva situacija poznata svakoj ženi u kuhinji 😁

I baš zato što sam tolikooo petljala oko te torte nisam uopće mislila da će ispasti TAKO dobra 😋 Već me na prvi zalogaj totalno osvojila jer me odmah podsjetila na Bounty čokoladice. Otuda mi i ideja za ime 😉

BISKVIT:

3 jaja

6 žlica šećera

6 žlica brašna

1 prašak za pecivo

1/2 dl mlijeka

1/2 dl ulja

2 žlice kakaa

KREMA:

1/2 l mlijeka

1 puding od vanilije

2 žlice gustina

3 žlice šećera

5-10 dag kokosa

250 ml vrhnja za šlag

GLAZURA:

250 ml vrhnja za šlag

20 dag čokolade za kuhanje

Izmiksajte jaja i šećer. Zatim dodajte mlijeko i ulje i izmiješajte. Na to prosijte brašno pomiješano sa praškom za pecivo i kakaom. Sve dobro izmiješajte i ulijte u kalup za tortu. Pecite na 180°C 15-20 min.

Prašak za puding pomiješajte sa gustinom, šećerom i malo mlijeka. Preostalo mlijeko stavite na vatru. Kad zakuha ulijte smjesu od pudinga i kuhajte na laganoj vatri da se zgusne. U vruću kremu umiješajte kokos (možete staviti više ili manje, ovisi kako volite, ja sam stavila koliko mi je ostalo od kuglica, mislim da je bilo malo manje od 10 dag). Ostavite da se ohladi. Vrhnje za šlag izmiksajte i umiješajte ga u ohlađenu kremu. Obruč od kalupa za torte stavite oko biskvita, pa premažite biskvit kremom.

Čokoladu za kuhanje i vrhnje za šlag stavite na laganu vatru i pustite da se otopi. Pazite da vam ne zakipi! Pustite da se mrvicu rashladi, pa prelijte preko kreme. Ostavite da se skroz ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim premjestite u frižider. Obruč maknite tak kad se glazura potpuno stisne.

Ukrasite po želji. Ja sam ukrasila svojim Raffaello kuglicama, recept je ovdje > Raffaello kuglice. Dio sam uvaljala u kokos, a dio umakala u otopljenu čokoladu, a kad se čokolada stegnula prošarala otopljenom bijelom čokoladom.

Savjeti:

  • Umjesto pudinga od vanilije možete koristiti onaj okusa slatkog vrhnja ili kokosa
  • Biskvit možete napraviti i po nekom svom omiljenom receptu, ja sam zaključila da su mi najbolji ovakvi u koje stavim ulje i mlijeko

KUGLOF OD GRIZA


Pozdrav, dragi moji! 🙂

Danas vam pišem (blogo)rođendanski post. Naime, prije par dana me WordPress obavijestio da su prošle 3 godine od prvog posta koji sam napisala 🙂 Iskreno , ja se toga uopće ne bih sjetila 😁 i ne mogu vjerovati da je već 3 godine prošlo!

Obično za svaki blogorođendan podijelim s vama informacije o blogu iz protekle godine i bavim se brojkama. Ovaj put vas neću zamarati brojkama, statistikama….

Ovaj put želim istaknuti koliko mi ovo znači i koliko mi vi značite ❤️ želim vam se zahvaliti što se dio ovog mog, neizmjerno voljenog, ‘projekta’, što me pratite, što mi pišete, što me hvalite, što me kudite 😊 bez vas ničeg ovog ne bi bilo! Neizmjerno vam hvala što ste uz mene, što ste mi podrška i vjetar u leđa kad posustanem 😘😘

A bilo je posustajanja, itekako…. Protekla godina je za mene bila poprilično teška, što zbog bolesti, što zbog hrpe drugih problema. Najviše je utjecala bolest, pa se ni sa blogom nisam mogla baviti onoliko koliko sam htjela, jer često nisam imala snage. Puno puta tokom te turbulentne godine mi je palo na pamet da odustanem od bloga, često sam zapadala u neka stanja koja ni sama sebi ne znam objasniti, a u takvim stanjima nikako nisam pronalazila ni inspiracije ni volje za pisanje. I svaki put kad bi mi se to desilo javio bi mi se netko od vas, mojih vjernih pratitelja, kao da ste znali da mi baš u tom trenu treba injekcija pozitive i elana i ja bih onda sa velikim osmjehom na licu odlučila gurati dalje. Pa makar i sa jednom objavom u mjesecu, ali idemo dalje! 😃

Jedino od čega nikako nisam odustajala je pečenje kolača, mislim da već i vrapci na grani znaju da je to moj ispušni ventil i da se najbolje osjećam u kuhinji 😂 već se skupilo podosta recepata koji čekaju na objavu. Sve ću ja to nadoknaditi! 😁

A ni ovaj post neće proći bez recepta 😁 uobičajeno je da se rođendan proslavi tortom, ali kako od početka posta idemo malo drugačijim putem nego obično tako neće biti ni rođendanske torte. Napisat ću vam recept za kuglof sa grizom koji sam pronašla na fejsu na jednoj stranici sa kolačima i čim sam ga vidjela znala sam da ću ga morati isprobati jer sam veliki ljubitelj griza 😋 ovo je po meni zapravo nekakva malo pojačana i izgledom luksuznija verzija običnog griza koji kuhamo svojoj djeci ili sebi 😁 pa da ne duljim, krenimo na recept!

POTREBNO JE:

1 l mlijeka

šećer po želji (ja sam stavila 5 žlica)

1 puding od vanilije

5 žlica griza

petit keksi (ja sam iskoristila oko 20 dag)

Prije nego počnete raditi pripremite kalup za kuglof. Ako koristite običan premažite ga maslacem, a ako koristite silikonski nije ga potrebno premazivati. Ja sam koristila silikonski i mislila sam da će mi se sve raspasti kad ga okrenem ali nije! Vrlo je lagano kliznuo van 😊

Prašak za puding, griz i šećer pomiješajte i dodajte malo mlijeka da dobijete gustu smjesu. Preostalo mlijeko stavite na vatru pa kad zakipi ulijte smjesu od griza i kuhajte da se zgusne. Vruću smjesu ulijte u kalup i odmah u smjesu okomito upikajte petit kekse. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim premjestite u frižider. Prije posluživanja ga iskrenite na tanjur. Ukrasite po želji, ja sam posipala kakaom jer i kad si kuham griz najviše ga volim tako sa kakaom 😁

Savjeti:

  • Umjesto petit keksa možete koristiti neke druge kekse ili kockice čokolade
  • Kad premazujete kalup maslacem pazite da ga jako dobro premažete, najlakše ćete to učiniti četkicom
  • Kuglof ćete najlakše izvaditi iz kalupa ako kalup prekrijete tanjurom i zatim sve skupa preokrenete na drugu stranu, da tanjur bude dolje. Kuglof će vam bez problema kliznuti iz kalupa.

MOZART KOCKE


Recept za ovaj kolač sam pronašla u jednoj fb grupi i zapisala si ga jer mi se činio baš dobar. A kako smo svi mi doma ljubitelji oraha nije trebalo dugo proći da ga i napravim. Prilika za to se ukazala jučer, jer su se moji vraćali sa vikendice pa sam odlučila isprobati baš ovaj kolač da ih s njime dočekam 🙂

Dakle, ako ste i vi ljubitelji oraha u kolačima za vas bi ovo mogla biti fina poslastica 🙂 Mekan i sočan biskvit od oraha bi vas i sam od sebe oborio s nogu, a još u kombinaciji sa finom kremom od vanilije postaje pravi užitak za nepce!

BISKVIT:

5 jaja

18 dag šećera

20 dag brašna

1 prašak za pecivo

2 dl ulja

2 dl mlijeka

10 žlica mljevenih oraha

KREMA:

0,5 l mlijeka

2 žlice oštrog brašna

25 dag šećera (ja sam stavila manje)

2 pudinga od vanilije

25 dag margarina

Jaja izmiksajte sa šećerom da dobijete svijetlu smjesu. Umiješajte mlijeko i ulje. Na to prosijte brašno pomiješano s praškom za pecivo i promiješajte. Na kraju umiješajte orahe. Izlijte u lim za pečenje i ispecite.

S obzirom da će vam trebati dvije kore možete cijelu smjesu ispeći odjednom pa onda biskvit prerezati vodoravno na dva dijela ili možete napraviti kao ja: smjesu podijelim na 2 dijela i svaku pečem zasebno. Meni je tako lakše 🙂 Da mi se ispeku te dvije kore trebalo je 12-15 minuta na 180°C za svaku. Ako pečete svu smjesu odjednom onda vodite računa o tome da produžite vrijeme pečenja.

Prašak za puding pomiješajte sa brašnom i šećerom. Zatim dodajte malo mlijeka, a preostalo mlijeko stavite na vatru da zakuha. U to ulijte smjesu od pudinga i kuhajte da se zgusne. Ostavite da se ohladi, pa u ohlađeno umiksajte omekšali margarin.

Prvi dio biskvita premažite sa polovicom kreme, na to stavite drugi biskvit i njega premažite preostalom kremom. Posipajte mljevenim orasima.