TORTA OD BADEMA I ČOKOLADE


Ovo je bila naša novogodišnja tortica 🙂

Dok za Božić većinom radim suhe kolače, tek ponekad napravim nešto kremasto, za Novu godinu uvijek radim tortu. Obavezno! I uvijek je to nešto novo – ili isprobam neki recept koji mi zapne za oko ili izmislim nešto sama. Ova torta je nastala zadnjeg popodneva stare godine i to od sastojaka koje sam imala kod kuće, jer mi više nije padalo na pamet da odem u kupovinu sastojaka koji su mi nedostajali za jednu tortu koju sam htjela isprobati i na koju se “brusim” već dugo. Tako da sam onda povadila sve što sam imala doma i smišljala što bih od toga mogla napraviti. Znala sam samo da moraaa biti čokoladno! 😀 Meni jedna od najdražih krema je ganache i često je radim, a tako je jednostavna i brza za napraviti, pa naravno da mi je to bio prvi izbor. Imala sam i još nešto malo badema preostalih od pečenja suhih kolača, pa sam njih odlučila iskoristiti za biskvit.

BISKVIT:

4 jaja

4 žlice šećera

1 vanilin šećer

4 žlice brašna

3 žlice gustina

1 prašak za pecivo

5 žlica mlijeka

5 dag mljevenih badema

PREMAZ:

marmelada po izboru (ja sam koristila od marelice)

KREMA:

30 dag čokolade za kuhanje

5 dl vrhnja za šlag

UKRAS:

kakao

listići badema

Prvo napravite kremu: vrhnje za šlag zagrijte sa čokoladom za kuhanje (pazite da vam ne zakipi!) pa miješajte dok se čokolada ne otopi. Stavite na hlađenje u frižider na 2-3 sata.

Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke izmiksajte s malo soli. Žumanjke izmiksajte sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte mlijeko. Zatim u to prosijte brašno, gustin, prašak za pecivo i bademe. Lagano promiješajte i na kraju dodajte snijeg od bjelanjaka. Lagano izmiješajte kuhačom. Podijelite smjesu na 3 jednaka dijela. Svaki dio posebno ispecite u kalupu Ø26 cm u pećnici zagrijanoj na 180°C 10-ak min. ILI cijelu smjesu izlijte u kalup i ispecite, pa kad se ohladi prerežite na 3 lista. Ja više volim peći svaki list zasebno, istina da oduzme više vremena, ali sam tako sigurna da će mi ispasti listovi jednake debljine.

Kremu dugo miksajte da vam se udvostruči količina. Mali dio kreme odvojite za ukras i ostavite na stranu.

Na pladanj stavite prvi list biskvita i oko njega obruč od kalupa. Premažite marmeladom, pa preko nje premažite 1/3 kreme. Stavite drugi list biskvita, premažite marmeladom, pa opet 1/3 kreme i na kraju stavite zadnji list biskvita, premažite marmeladom i zadnjom trećinom kreme, kojom onda premažite i rub torte.

Ostatkom kreme koju ste ostavili sa strane ukrasite tortu, posipajte kakaom, a sa strane tortu ukrasite listićima badema.

Oglasi

PUDING KUGLICE


Došli smo do kraja godine i svi nekako razmišljamo o ovoj koja nam je prošla i o idućoj koja nam dolazi….kakva je bila stara, kakva će biti nova? Što smo doživjeli, što naučili, koje ciljeve ostvarili, što nas čeka, što će se događati u novoj, koje želje će nam se ostvariti?

Meni je protekla godina bila poprilično teška i baš sam neki dan izjavila da jedva čekam da prođe i samo se nadam da će iduća biti bolja, lakša i ljepša. Svi vi koji me redovito pratite već ste mogli primjetiti da vrlo malo pišem o svom privatnom životu, tek tu i tamo pokoju crticu iz svakodnevnog života. To je zato jer sam jedno sramežljivo dijete i teško mi je otvoreno govoriti o privatnim stvarima. No, danas ću vam napisati neka svoja razmišljanja. Možda je već i vrijeme da me bolje upoznate 😉

Skoro čitavu godinu sam se borila sa karcinomom štitnjače, u tri navrata sam “gostovala” u bolnici, strahovala za sebe i svoje zdravlje, doživljavala stresove u svim područjima života, kao da se cijeli svemir pobrinuo da me baš sve “poklopi” u isto vrijeme. No, koliko god to ludo zvučalo, nije mi žao što se sve to dogodilo. Da me krivo ne shvatite, naravno da bih radije da su protekli mjeseci prošli u miru, sreći i bez bolesti….ali…..tada ne bih razmišljala na način na koji danas razmišljam i možda neke stvari ne bih naučila. Dobro, ok, mnogo tih stvari sam znala i prije, samo sam ih sad postala svjesnija.

Naučila sam da je zdravlje najvažnije i neprocjenjivo, a svi ga mi uzimamo zdravo za gotovo. Oko kakvih se sve sitnica zamaramo i živciramo i brinemo, a sve je to nevažno kad se razboliš, tada imaš samo jednu misao i jednu želju: da budeš zdrav!

Naučila sam da sam nevjerojatno jaka, mada nikad prije za sebe to ne bih rekla. Uvijek sam mislila da bih se slomila pred nekim velikim teškoćama, no shvatila sam da nije tako i da sam iz svega izašla još jača 🙂

Naučila sam da imam divne roditelje koji su za mene u svakom trenu tu. Znala sam to i prije, naravno, ali sad sam shvatila koliko su i oni jaki i koliko su spremni žrtvovati se za mene. A i moram ih pohvaliti 😀 ❤

Naučila sam tko su mi pravi prijatelji, jer lako je biti nekome prijatelj u dobrim vremenima, al kad dođu teška vremena oni pravi ostaju uz tebe.

Naučila sam da imam divne, fantastične ljude oko sebe koji me istinski vole bez obzira na sve. Čak i kad imam ispade 🙂

Naučila sam da me ovaj blog neraskidivo povezao sa nekim ljudima koje nikad nisam vidjela uživo, a prirasli su mi srcu kao da ih znam oduvijek i koji su me toliko dirnuli i ugodno iznenadili kad su se brinuli za moje zdravlje i raspitivali se kako sam. Hvala vam, dragi moji ❤

Naučila sam (ili se možda samo prisjetila 🙂 ) koliko stvarno uživam u kuhinji i koliko me opušta pečenje kolača, jer kad mi je bilo najteže odvalila bih muziku, zabila nos u kuhinju i pekla, pekla, pekla….

Naučila sam još više uživati u malim stvarima i shvatila sam da me upravo te male stvari čine nevjerojatno sretnom!

Naučila sam da je bespotrebno živcirati se oko stvari na koje ne možeš utjecati.

Naučila sam gledati pozitivnije na sve oko sebe. Glupo je biti mrgud! 😉

Naučila sam veseliti se svakom novom danu. Počela sam to smatrati poklonom 🙂

Naučila sam da je ljubav pokretač svega i da ti daje snage za sve ❤

I još puno toga bih mogla napisati, no onda bi ovaj post bio stvarno predugačak. Pa neka ovo bude dovoljno.

A sad malo o blogu i brojkama. Ove godine sam blog malo zapostavila zbog svih stvari koje su mi se dešavale, no ipak, dolazili ste ovdje i pratili što radim. Hvala vam na svakoj posjeti, na svakom lajku, na svakom komentaru ❤ Posebno me veseli kad isprobate neki moj recept pa mi javite svoje dojmove 🙂

U ovoj godini na blogu je bilo preko 62.000 pregleda, od čega je više od 42.000 posjetitelja što je za mene WOW brojka! Hvala vam ❤

Najgledaniji recept je i dalje  KOLAČ SA KEKSOM I PUDINGOM, vrlo brz i jednostavan kolačić 🙂 Na drugom mjestu su moje omiljene BEČKE KOCKE, a na trećem jako ukusne LEDENE KOCKE SA ŠUMSKIM VOĆEM.

A za zadnji recept u ovoj godini izabrala sam ove fine puding kuglice koje sam već prije radila, kod mojih kušača su prošle poprilično dobro, no ja tada nisam zapisala koliko čega sam stavljala od sastojaka. To je onda bilo nekakvo testno isprobavanje XD jer sam razmišljala ako se mogu raffaello kuglice napraviti od pudinga, zašto se onda ne bi mogla napraviti i neka tamna verzija 🙂 Sad sam ga odlučila ponovno napraviti da bih ga mogla staviti na blog.

Potrebno je:

3 dl vrhnja za šlag

2 dl mlijeka

2 pudinga od čokolade

3 žlice šećera

30 dag petit keksa

malo margarina ili maslaca

10 žlica mljevenih oraha

Prašak za puding i šećer pomiješajte sa malo mlijeka. Preostalo mlijeko pomiješajte sa vrhnjem za šlag i stavite na vatru da zakuha. U vruće ulijte smjesu od pudinga i skuhajte. Odmah u vruće dodajte malo margarina/maslaca i miješajte dok se ne otopi. Zatim dodajte mljevene petit kekse i orahe. Sve dobro promiješajte. Ostavite da se malo ohladi pa od smjese radite kuglice. Uvaljajte ih u mljevene orahe ili u mljevene kekse.

Toliko od mene za ovu godinu 🙂 nadam se da ćete me i u idućoj pratiti i da ćemo se i dalje družiti 😀

Svima vam od srca želim sretnu Novu godinu, da vam bude vesela, lijepa, sa obiljem ljubavi i zdravlja! Neka vam se u novoj godini ostvare sve vaše želje i snovi! Budite mi veseli, sretni, razigrani, pozitivni…..ljubim vas sve :*

FERRERO KEKSI


Kao i svake godine pred Božić tako i ove, uz sve kolače koje najčešće radim, obavezno isprobam i nešto novo. Ove godine sam htjela još malo više isprobavati nego inače…pod tim mislim da sam si pripremila bar 10-ak vrsta kolača koje sam pronašla na internetu ili u svojoj bilježnici XD koje sam svakako htjela napraviti i još sam u glavi vrtila što bih mogla napraviti sa nekim, ajmo reć´, “ostacima” – drugim riječima htjela sam isprazniti kredenac i frižider od sastojaka koji su mi preostali od nekih ranijih dana.

Naravno, nemoguće je bilo sve to isprobati i napraviti, pogotovo zato jer mi nekako ovih dana baš ništa nije išlo od ruke. Znate ono kad radite neki kolač 100 puta i uvijek je sve ok i onda ga krenete raditi 101. put i ispadne katastrofa?? Eeee, tako je bilo meni cijeli ovaj tjedan sa svakim kolačem kojeg sam se primila XD Pa sam si mislila….”A kud ćeš sad isprobavati nekaj novo kad ti ni ovo kaj uvijek radiš nejde?” No, nisam se dala pokolebati 😀 I u cijelom tom kaosu u mojoj kuhinji nastali su ovi keksi, pa za ovaj Božić ipak imam za vas novi recept  🙂

Lješnjaci i čokolada su glavni sastojci ovih keksa, pa sam ih zbog toga i nazvala Ferrero 🙂 Ja sam koristila čokoladne listiće, ali vi, naravno, možete koristiti čokoladu za kuhanje ili čak i mliječnu čokoladu koju sitnije nasjeckajte.

Kekse ćete vrlo lako i brzo napraviti, lijepo će se uklopiti za vaš blagdanski stol, ali isto tako će savršeno odgovarati za grickanje uz kavu ili čaj 🙂

KEKSI:

25 dag maslaca ili margarina

50 dag oštrog brašna

1 prašak za pecivo

10 dag šećera

1 vanilin šećer

1 žlica kakaa

2 jaja

10 dag čokoladnih listića (ili čokolade nasjeckane na kockice)

10 dag sjeckanih lješnjaka

GLAZURA:

10 dag čokolade za kuhanje

3 žlice ulja

Margarin ili maslac narežite na listiće i dodajte mu prosijano brašno, prašak za pecivo, kakao, šećer, vanilin šećer i jaja. Malo premijesite rukama, pa dodajte čokoladu i lješnjake. Zamijesite tijesto. Od smjese radite male kuglice i slažite na lim obložen papirom za pečenje. Između kuglica ostavite malo razmaka jer će tokom pečenja malo ići u širinu. Pecite na 180°C 10-ak min.

Otopite čokoladu za kuhanje sa uljem na laganoj vatri. Time prošarajte pečene kekse.

 

 

BRZA TORTA SA JAFFA KEKSIMA


 

Ne znam kako kod vas, ali kod mene se za Božić uvijek radi hrpa kolača….najviše onih sitnih, a ja uvijek zapnem da napravim i nešto kremasto, najčešće tortu. I onda nekako već kad krene Advent krenem i ja sa pečenjem sitnih kolačića da bih sve stigla, no ove godine debelo kasnim….tek sam jučer započela i, ko za inat, ništa mi nije išlo od ruke :/

Neki od sitnih kolača su već tradicionalno za našim blagdanskim stolom, no ja uvijek nađem još par vrsta nekih novih koje želim isprobati, pa sam tako i jučer krenula sa isprobavanjem novih recepata i nisam baš bila zadovoljna postignutim. Kad sam vidjela u kojem smjeru sve to ide jednostavno sam digla ruke od svega i odlučila danas nastaviti i vidjeti kakve ću biti sreće 🙂

No, ne bi ja bila ja da se onda nisam odlučila utješiti sa nečim slatkim, a s obzirom na to kako je već bilo predvečerje, nije mi se dalo do dućana i nisam htjela puno komplicirati pa sam iskemijala ovu jednostavnu i brzu tortu od sastojaka koje sam imala kod kuće. Nekako me u zadnje vrijeme baš idu ti brzinski kolači XD

Ujedno vam ovo može biti i prijedlog za božićnu tortu, upravo zato što je jako brzo gotova, pa vam priprema neće oduzeti previše vremena, a svi znamo koliko puno posla i malo vremena imamo pred blagdane.

Dakle, podloga je vrlo jednostavna – od plazma keksa i soka od naranče. Možete li vjerovati da je ovo prvi put da sam isprobala Plazma kekse! Nedavno su bili negdje na akciji pa sam ih kupila iz znatiželje baš da vidim kakvog su okusa i da isprobam kako pašu u kolače jer sam primjetila da ima jako puno recepata u koje idu baš ti keksi. Zapravo sam htjela od njih napraviti kuglice, ali su ipak završili u torti XD I mogu vam reći da sam baš zadovoljna, čak su mi bolji od Petit keksa. Inače u podlogu od keksa uvijek stavljam mlijeko (ili kombinaciju mlijeka i slatkog vrhnja) a sad sam namjerno stavila sok od naranče da bi se lijepo uklopilo sa Jaffa keksima koje sam stavila u kremu. Krema je najobičnija od pudinga koju sam podijelila na dva dijela da bih u sredinu poslagala Jaffa kekse. Rezultat je fina, pomalo osvježavajuća tortica 🙂

PODLOGA:

30 dag plazma keksa

2 dl soka od naranče

KREMA:

1 l mlijeka

3 pudinga od vanilije

6 žlica šećera

12,5 dag margarina za kreme

OSTALO:

1-1,5 kutija Jaffa keksa

2 dl vrhnja za šlag

Plazma kekse sameljite i pomiješajte sa sokom od naranče. Na podlogu na kojoj će vam biti torta stavite obruč od okruglog kalupa (moj je Ø26 cm), u to stavite smjesu i utisnite je ravnomjerno rukama.

Prašak za puding i šećer pomiješajte sa malo mlijeka, a preostalo mlijeko stavite da se zagrije. Kad zakuha ulijte smjesu od pudinga i skuhajte. Prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi. U ohlađeno umiksajte omekšali margarin.

Preko podloge premažite 1/3 kreme, pa na kremu poslažite Jaffa kekse čokoladnom stranom prema dolje. Biskvitnu stranu Jaffa keksa prije slaganja umočite u sok od naranče. Preko Jaffa keksa premažite preostalu kremu.

Vrhnje za šlag izmiksajte i njime premažite i ukrasite tortu.

Kako je kod vas za Božić? Pečete li i vi puno vrsta kolača? Koje? Nađe li se i kod vas na blagdanskom stolu neka torta?

ČOKO JOGURT ŠNITE (bez jaja)


Ove sočne čoko šnite sam radila neki dan i iznenadila se koliko se osoba oduševilo njima!  Mislim….nije da meni nisu bile fine…jesu! Ali opet…ne toliko jako kao drugima. I tu su opet moji kušači dobili pravo glasa, kao što to često biva, i recept stavljam na blog 🙂

Zato sam kolač raspodijelila – ostavila malo kod kuće za goste, malo sam odnijela na posao kolegama, pa da čujem šta će ko reći 🙂 Svi su kolač zasipali pohvalama, čak do te mjere da je mamina prijateljica molila da joj ga napravim za kćerin rođendan. Moj odgovor je prvo bio smijeh, a zatim: “Nikad u životu nisam dobila lakši zadatak!” XD I doista je tako jer za izradu kolača treba samo jedna zdjela i pjenjača, a priprema traje doslovno par minuta dok sve sastojke ne istresete u zdjelu i promiješate.

Kolač je jako sočan i mekan. Krivac za to je jogurt koji mi je bio zapravo osnova za tijesto u koje nisam stavila nijedno jaje. Za mjeru sam koristila čašu od 2 dl.

Dakle, ovaj kolač bez jaja i sa svega par sastojaka uz vrlo malo truda ćete moći poslužiti uz kavu ili čaj 🙂

TIJESTO:

40 dag grčkog jogurta

2 čaše brašna

1 čaša šećera

1 čaša ulja

2-3 žlice kakaa

1 prašak za pecivo

GLAZURA:

10 dag čokolade za kuhanje

3 žlice ulja

U zdjelu stavite sve sastojke i dobro promiješajte pjenjačom. Ulijte u duguljasti kalup i pecite na 180°C 35-40 min. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi. Kad se ohladio, izvadite ga iz kalupa.

Čokoladu za kuhanje otopite sa uljem na laganoj vatri i prelijte preko kolača.