BRZA MOUSSE TORTA


Mousse je svima jako dobro poznata slastica. To je lagana, prozračna, pjenasta krema koja se obično radi od jaja i čokolade.  Za ljubitelje čokolade ovo je prava poslastica koja se doslovno topi u ustima…. Stvoren je za sve one koji vole slastice za koje nije potrebna pećnica i za koje treba izdvojiti malo vremena. Jako brzo se priprema, a još brže nestaje 😉

Tokom vremena nastalo je puno varijanti moussa, postoji bezbroj recepata i kombinacija, pa tako i ona koja se radi bez jaja, a upravo takvu svoju verziju vam ja danas predstavljam i to u obliku torte. No, ne brinite, za ovu tortu nećete morati pola dana provesti u kuhinji, jer sam se vodila time da izrada cijele torte bude jednako toliko lagana i jednostavna kao i izrada samog moussa, pa sam odlučila napraviti je sa laganom podlogom od keksa koja vam neće oduzeti puno vremena.

PODLOGA:

10 dag piškota

10 dag petit keksa

1 dl soka od naranče

MOUSSE:

40 dag mliječne čokolade

5 dl vrhnja za šlag

Piškote i kekse sameljite. U njih dodajte sok od naranče, promiješajte da se sve poveže i utisnite u kalup.

Čokoladu i 1-1,5 dl vrhnja za šlag otopite na laganoj vatri i ostavite sa strane da se ohladi. Zatim preostalo vrhnje za šlag izmiksajte i u to dodajte otopljenu čokoladu. LAGANO izmiješajte kuhačom da se sve poveže i prelijte preko keksa. Ostavite u frižideru par sati, najbolje preko noći. Posipajte kakaom, u debljem sloju….bogato! Ne štedite 😉 Zatim narežite na kriške i uživajte u ovoj brzoj, jednostavnoj, pjenastoj torti bogatog čokoladnog okusa 😀

Savjeti:

  • za podlogu možete koristiti samo petit kekse, ja sam pomiješala piškote i petit kekse jer sam rješavala ostatke iz smočnice 😉
  • ako vam se ne sviđa ova moja podloga u kombinaciji keksa sa sokom od naranče možete napraviti podlogu sa otopljenim maslacem ili onu koju inače radite
  • umjesto mliječne čokolade možete koristiti čokoladu za kuhanje ili bijelu čokoladu
  • umjesto vrhnja za šlag možete koristiti slatko vrhnje, samo onda imajte na umu da prije provjerite slatkoću kreme, možda ćete u tom slučaju morati dodati šećer (moja preporuka – šećer u prahu). Isto tako, vrhnje za šlag je čvršće od slatkog vrhnja kad se izmiksa, pa ako radite sa slatkim vrhnjem dodajte učvršćivač za šlag.
Oglasi

BRZI KOLAČ SA BANANAMA


 

Koliko puta ste se našli u situaciji da morate brzinski napraviti neki kolač jer su vam se gosti najavili u zadnji čas ili jednostavno nemate puno vremena a ukućani zahtijevaju nešto slatko? Svima nam se to desilo barem jednom….meni osobno mnogo puta jer me često prijatelji ili sestrične vole iznenaditi pa samo banuti na vrata 🙂

I za takve situacije postoji vrlo jednostavno rješenje…..samo izvadite kekse iz kredenca 😉 Šalim se…..postoji i bolji način za sve nas koji volimo ponuditi “svojih ruku djelo” 😀 Uvijek možete napraviti neki brzinski kolačić ili kremu ili puding, ima puno mogućnosti, samo treba malo mašte, inspiracije…. 🙂

Vođena time, ja vam danas tipkam ovaj vrlo jednostavan i brz recept za kolač sa bananama koji će zadovoljiti svako nepce, a vi nećete puno vremena potrošiti u kuhinji. Zapravo, dok čekate da vam npr. zakipi voda za kavu za goste, izmućkajte i ovaj kolač, zatim ga stavite u frižider da se ohladi i poslužite 🙂 Također, iako nam je ljeto već na izmaku, ovo je još jedan recept koji je idealan za ljeto jer ne morate paliti pećnicu, a začas je gotov!

PODLOGA:

petit keksi (ja sam ovaj put koristila one tamne od kakaa)

KREMA:

7 dl mlijeka

5 žlica šećera

2 pudinga od vanilije

2-3 banane

limunov sok

šlag

čokoladne mrvice

Ja sam kolač radila u manjem limu, pa ako ga namjeravate raditi u većem, malo povećajte količinu sastojaka.

Petit kekse poslažite na lim. Kekse nije potrebno namočiti jer će omekšati kad izlijete vrući puding na njih. Banane vodoravno prerežite i premažite sa limunovim sokom da ne potamne. Po želji, možete ih i narezati na kolutiće, kako vam više odgovara. Prašak za puding i šećer pomiješajte sa malo mlijeka, a preostalo mlijeko stavite na vatru. Kad zakuha ulijte smjesu od pudinga i skuhajte. Pola smjese izlijte preko petit keksa, na to poslažite banane (odrezanim dijelom prema dolje) pa prelijte preostalim pudingom. Kad se ohladi ukrasite šlagom i čokoladnim mrvicama. Najfiniji je dobro rashlađen!

Savjeti:

  • umjesto pudinga od vanilije možete koristiti puding nekog drugog okusa, po želji.
  • prilikom slaganja banana morate raditi brzo da vam se puding ne ohladi, jer ćete ga onda teže premazati preko banana.

 

LJETNO OSVJEŽENJE


Upravo sada, dok vam pišem ovaj post, ne bi se nimalo moglo reći da nam je potrebno nekakvo ljetno osvježenje kako naslov kaže XD Nakon jučerašnje kiše poprilično je i zahladilo i, dok gledam kroz prozor, imam osjećaj kao da nam je jesen naglo, prenaglo već stigla! Unatoč tome, kalendarski gledano, ljeto nam je još uvijek tu i nadam se da ćemo uhvatiti još toplih dana prije nego nam jesen zaozbiljno zakuca na vrata 🙂

Ako ništa drugo, barem sada kad je zahladilo, se nitko neće mrštiti na spomen paljenja pećnice i pečenja kolača 🙂 pa je idealno vrijeme za novi recept!

Ovaj recept sam prepisala sa Coolinarike, tako da ne znam zašto je njegova autorica izabrala baš ovakvo ime za njega, jer je to zapravo kolač koji možete raditi u bilo koje doba godine. Nažalost, u potrazi za njim, da bih vam mogla staviti link do originalnog recepta, sam shvatila da su ga sa Coolinarike maknuli ili ga ja jednostavno nisam pronašla 😦

Recept je jako, jako sličan Ledenim kockama, koje ja inače obožavam, pa sam zato odlučila isprobati i ovaj recept. Zapravo sam skužila da svaki put kad radim Ledene kocke radim ih po nekom drugom receptu, imam ih barem 10-ak različitih XD i svi isprobani i dobri. A dva recepta možete pronaći i ovdje na blogu >> LEDENE KOCKE. Možda vam se onda čini besmislenim da na blog stavljam još jedan recept koji je zapravo samo inačica nekog već postojećeg, ali meni ima smisla hihi jer…kao prvo – skoro sve kaj napravim završi na ovim stranicama i to mi je onda najlakši način da pronađem neki recept (bolje nego preturat po hrpi bilježnica i knjiga sa receptima jer to onda potraje, treba se snaći u tom kaosu XD ), a kao drugo – ovaj kolač mi je toliko ukusan da bi bilo šteta da nije ovdje i da ga ne podijelim sa vama. Čak bih mogla reći da mi je za nijansu bolji od svih mojih Ledenih kocki 🙂

BISKVIT:

5 jaja

5 žlica šećera

2 žlice kakaa

5 žlica brašna

1/2 praška za pecivo

PRELJEV:

2 dl vode

20 dag šećera (ja stavim 10 dag)

KREMA:

1 l mlijeka

12 žlica brašna

10 žlica šećera

2 vanilin šećera

25 dag maslaca ili margarina

GLAZURA:

15 dag čokolade za kuhanje

150 ml slatkog vrhnja

Jaja izmiksajte sa šećerom. Pomiješajte kakao, brašno i prašak za pecivo pa to prosijte na smjesu od jaja i sve dobro promiješajte. Izlijte u lim i pecite na 190°C 15-20 min.

Prokuhajte vodu sa šećerom i prelijte vruće po ohlađenom biskvitu.

Pomiješajte brašno, šećer i vanilin šećer sa malo mlijeka da dobijete gustu smjesu, a preostalo mlijeko stavite na vatru. Kad zakuha ulijte smjesu od brašna i kuhajte dok se ne zgusne. Prekrijte prozirnom folijom da vam se ne napravi korica i ostavite da se ohladi. U ohlađenu kremu umiksajte omekšali maslac/margarin. Biskvit premažite kremom.

Otopite čokoladu sa slatkim vrhnjem (pazite da vam ne zakipi!) i prelijte preko kreme.

I to je to! Uživajte 🙂

 

KOLAČ FANTAZIJA


Pozdrav, dragi moji!

Vratila sam se kući 🙂 Dobro se osjećam, trebala bih još mirovati, ali ni ruke ni noge me ne slušaju 😉 inače nisam tip osobe koja se voli izležavati i ne raditi ništa, ja uvijek nekaj negdje prčkam (pogotovo u mojem carstvu – kuhinji) pa mi malo teško pada to mirovanje…ali što se može….proći će i to…. Ali zato prstići smiju letiti po tipkovnici, nije to neki napor 😉 pa sam si dopustila da vam napišem par riječi i recept za ove super fine kocke 😀

Recept za njih sam pronašla u jednoj fb grupi i radila ih dok su nas “prale” one nepodnošljive visoke temperature. Bilo je idealno vrijeme za ovako nešto, jer nije trebalo paliti pećnicu, treba vam jako malo vremena da ga napravite, a kolač je vrlo, vrlo osvježavajući 🙂 Jesam spomenula da je fini?? 😀

A tek fotogeničan! XD

PODLOGA:

25 dag petit keksa

KREMA 1:

1 l soka od naranče

20 dag griza

13 žlica šećera

KREMA 2:

1 l mlijeka

3 pudinga od vanilije

10 žlica šećera

Petit kekse posložite u lim.

Griz i šećer pomiješajte sa malo soka od naranče, a preostali sok stavite na vatru da zakuha. Zatim u to izlijte smjesu od griza i zakuhajte kao puding. Odmah vruće prelijte preko petit keksa.

Pomiješajte prašak za puding i šećer sa malo mlijeka, a preostalo mlijeko stavite na vatru da zakuha. Ulijte puding i skuhajte. Odmah vruće prelijte preko kreme od griza.

Ostavite da se dobro, dobro ohladi, pa ukrasite šlagom i poslužite 🙂

Kolač je odličan kad je dobro rashlađen, a vjerujem da bi i sa pudingom od čokolade bio izvrstan….svi znamo koliko je kombinacija čokolade i naranče odlična, pa ću drugi puta morati isprobati i na taj način 🙂

MUFFINI SA BOROVNICAMA I KOKOSOM


 

 

Pozdrav, dragi moji 🙂

Kako se ovih dana ponovno spremam u bolnicu, tako sam, silom prilika, vrlo malo aktivna na blogu. No, to ne znači da je tako i u kuhinji 😀 U tom svom malom carstvu radim punom parom i opet mi se nakupilo dosta recepata koje svakako želim podijeliti sa vama, no jednostavno ne stignem zbog mnogo stvari. Nadam se da ću sve to nadoknaditi kad se vratim kući i kad će mi opet biti doooosadno jer ću morati mirovati. Onda ćemo se puno više družiti 😀

A do tada vam ovdje ostavljam recept za prefine muffine koje sam nedavno radila pokušavajući malo isprazniti kuhinju i frižider 🙂

To moje pražnjenje frižidera uvijek izrodi nečim fantastičnim, tako da mi se čini da bi puno češće trebala raditi “čistku” 😉 Tako je bilo i sa ovim muffinima, ispali su odlično, mekani, prefini, jednako ukusni i drugi dan, a kombinacija kokosa i borovnica….mmmmm….nešto predobro! Svima su bili jako ukusni, pa će, izgleda, ovaj recept postati jedan od “redovnih” kod mene 🙂

Recept je na čaše od 2 dl.

POTREBNO JE:

2 čaše glatkog brašna

1/2 čaše šećera

1 prašak za pecivo

1/2 čaše ulja

1 jaje

1 konzerva kokosovog mlijeka (400 ml)

1 žlica ekstrakta vanilije

1 čaša kokosa

20 dag borovnica (ja sam imala zamrznute)

Pjenjačom pomiješajte jaje i šećer. Dodajte ulje, kokosovo mlijeko i ekstrakt vanilije (umjesto ekstrakta možete koristiti vanilin šećer, ja volim staviti ekstrakt jer imam domaći). Na to prosijte brašno pomiješano sa praškom za pecivo. Dodajte kokos i sve dobro promiješajte. Na kraju dodajte borovnice.

Smjesu stavljajte u kalupe za muffine, napunite ih do 2/3 i pecite na 180°C 20-ak min.