Neki dan sam dobila hrpu domaćih, mirisnih jabuka i odlučila sam napraviti neki kolač od njih. Međutim, nisam htjela raditi po nekom svom isprobanom receptu nego sam htjela napraviti nešto novo. Malo sam prošvrljala po internetu i pronašla sam ovaj prefini, sočni kolač gđe Dane na stranici Kuvajmo blogovski.
Jako, jako je ukusan, mekan…. I jako me podsjetio na jedan kolač koji je moja mama često radila dok smo mi klinci bili mali i dok ja nisam preuzela mikser u svoje ruke 🙂 jednom prilikom, obećajem, i taj recept će osvanuti na blogu!
TIJESTO:
2 jaja
9 žlica šećera
9 žlica ulja
9 žlica jogurta
20 žlica brašna
1 prašak za pecivo
NADJEV:
1 kg jabuka
10 žlica šećera
5 dl vode
2 pudinga od vanilije
2 vanilin šećera
- šećer u prahu za posipanje
Mala napomena: u originalnom receptu još u nadjev idu po 1/2 žličice cimeta i đumbira u prahu, no ja to nisam stavljala.
Jabuke ogulite i narežite na malo veće kocke. Posipajte ih šećerom i vanilin šećerom, zalijte sa 3 dl vode i stavite na vatru. Kuhajte dok se šećer ne istopi i dok jabuke malo ne omekšaju. Nemojte predugo kuhati da vam se ne stvori kaša, nego pazite da vam ostanu jabuke u komadima. Pudinge umutite sa 2 dl vode i dodajte u jabuke i to skupa kuhajte 1 min. Ostavite sa strane da se ohladi.
Za to vrijeme napravite tijesto. Izmiksajte jaja sa šećerom, dodajte ulje, jogurt, brašno i prašak za pecivo. Jednu polovicu tijesta izlijte u lim veličine 20 x 30 cm. Ja sam stavila u veći jer sam htjela da mi ispadne tanji kolač, a vi birajte kako vam više odgovara 🙂 Stavite peći na 180ºC na 5 minuta, samo da se malo zapeče. Izvadite i premažite tijesto nadjevom. Na nadjev stavite preostalo tijesto i to tako da ga uzimate žlicom i stavljate preko jabuka neravnomjerno, samo ga prošarajte preko jabuka. Vratite u pećnicu i pecite još 20-ak min (meni je trebalo i manje da bude pečen, zato jer je tijesto bilo tanje).
Kad se ohladi pospite šećerom u prahu.
Izvor: Kuvajmo blogovski
obožavam ovakve jednostavne, ukusne kolače 😀
Sviđa mi seLiked by 1 person