Ovaj recept sam jako, jako davno prepisala od prijateljice i prije sam ga često znala raditi. Onda je na neko vrijeme pao u zaborav, a kad sam nedavno tražila nek drugi recept naišla sam na ovaj i odlučila ga ponovo napraviti, na veselje mojih bližnjih 🙂
Recept je zapravo jako, jako sličan kao za Lambadu, a vjerujem da za Lambadu svi znate 😀 Podloga biskvit, na njemu žele s okusom naranče prekriven petit keksima, koji su premazani kremom od brašna/gustina i gore čokoladna glazura. Preukusan kolač koji svi vole 🙂 Sjećam se da sam, kad sam ovaj recept prepisivala, komentirala kako me jako podsjeća na neki kolač a nisam se mogla sjetiti koji. Odmah sam ga odlučila raditi i već nakon prvog zalogaja sam znala! Eto….toliko je sličan Lambadi 🙂 I izradom, i okusom, i izgledom. Mislim da je razlika samo u izradi želea od naranče, da u Lambadu ide sok od naranče, a u ovaj kolač ide sirup. Dakle, razlika je skoro pa nikakva 🙂
No, da dalje ne duljim, ako se ipak odlučite isprobati, evo i recepta 🙂
BISKVIT:
6 jaja
6 žlica šećera
6 žlica brašna
1/2 praška za pecivo
ŽELE OD NARANČE:
4 dl sirupa od naranče
6 dl vode
3 pudinga od vanilije
BIJELA KREMA:
6 žlica brašna
4 žlice šećera
1/2 l mlijeka
20 dag margarina
GLAZURA:
15 dag čokolade za kuhanje
5 dag margarina
I JOŠ:
petit keksi
malo soka od naranče
Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Izmiksajte bjelanjke u snijeg. Žumanjke izmiksajte sa šećerom, dodajte brašno i prašak za pecivo i na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka. Izlijte u lim i pecite na 180°C 15-ak min.
Sirup od naranče pomiješajte sa vodom. Sa malo te tekućine razmutite pudinge. Preostalu tekućinu stavite na vatru da zakuha i u tome skuhajte pudinge. Odmah prelijte preko biskvita. Na još vruće odmah poslažite petit kekse koje umačite u sok od naranče. Ostavite da se sve ohladi.
Brašno i šećer razmutite sa malo mlijeka. Preostalo mlijeko stavite da zakuha pa ulijte smjesu od brašna i skuhajte kremu. Ostavite da se ohladi. U ohlađeno umiksajte omekšali margarin i premažite kremu preko petit keksa.
Čokoladu za kuhanje i margarin otopite na laganoj vatri i prelijte preko kreme.
Definitivno recept koji moram sačuvati!
Sviđa mi seLiked by 1 person
Svidjet će ti se kad isprobaš, sigurna sam! 😀
Sviđa mi seLiked by 1 person