KOLAČ SA JABUKAMA I KEKSOM


 

 

Više nema sumnje….jesen nam je stigla, kako po vremenskim prilikama tako i kalendarski. Jutros, dok vam tipkam ovaj post, vani je , nakon puno oblačnih i kišnih dana, napokon lijepo sunčano, no prohladno…ljeto i vrućine smo ostavili iza sebe, a sad čekamo da nam se jesen prikaže u svom sjaju i šarenilu boja 🙂 Vrijeme je za sve plodove koje nam jesen pruža, a mislim da je kraljica jeseni svakako jabuka, iako je dostupna tijekom cijele godine. Sad su najslađe, najmirisnije….

Iako nisam tip koji će smišljeno raditi neki kolač koji je “fensi” ili baš sad popularan ili “eto sad je to i to vrijeme pa ću koristiti samo sezonske namirnice” samo da bih ih stavila na blog (nego uvijek radim ono što mi se taj tren jede ili što netko od dragih mi ljudi zaželi, pa vam onda to ovdje i istipkam), ovaj današnji post ispada, igrom slučaja, baš takav 🙂 pravi sezonski!

Stvar je u tome da sam dobila domaće jabuke koje su zamirisale cijeli stan, pa bi bio grijeh da ih nisam iskoristila i za neki kolač! U potrazi za jednim starim receptom sa jabukama koji je još moja mama radila dok smo bili klinci, među papirićima sam naletila na ovaj recept kojeg sam prepisala iz jedne fb grupe i odlučila isprobati ga.

Recept je stvarno vrlo jednostavan, a isto tako i brz i potrebno vam je svega par sastojaka. Ako još niste smislili što ćete napraviti za nedjeljni desert, evo vam rješenja….uz kuhanje ručka stignete napraviti i ovaj kolač 🙂

PODLOGA:

petit keksi

OBA SLOJA NADJEVA:

1 l vode

35 dag šećera

1/2 kg jabuka

2 pudinga od vanilije

UKRAS:

šlag

Jabuke ogulite i očistite od koštica i narežite na kockice. U veći lonac stavite kuhati vodu, šećer i jabuke. Kuhajte dok jabuke skroz ne omekšaju. Kad su skuhane, procijedite ih, a vodu u kojoj su se kuhale sačuvajte.

Skuhane jabuke izgnječite. Tako ćete dobiti komadiće jabuka koje će se osjetiti u kolaču. Možete ih usitniti štapnim mikserom ako ne želite komadiće nego glatku smjesu.  U lim složite red petit keksa, pa preko njih stavite izgnječene jabuke. Preko njih opet složite red petiti keksa.

Prašak za puding razmutite u malo vode u kojoj su se kuhale jabuke. Preostalu vodu stavite na vatru da zakuha i u tome skuhajte puding. Vrući puding odmah prelijte preko petit keksa. Ostavite da se ohladi.

Kolač ukrasite šlagom.

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.