Nakon malo dužeg vremena, evo me opet 👋 i to sa receptom za jednu prefinu tortu, zbog koje ćete mi oprostiti na dužoj pauzi 😁
Ovo je torta od koje ćete poželjeti komad više, posebno ako ste ljubitelj svježeg sira u kolačima…. Biskvit je onaj običan, ‘moj’, kakav najčešće radim, a krema od svježeg sira, vrhnja za šlag i limuna, a sve zaokruženo preljevom od limuna…. Ukratko – lagano, osvježavajuće i jako ukusno!
Izrada nije posebno zahtjevna, najviše vremena vam treba za biskvit, krema i preljev su začas gotovi i jednostavni. Moja mala preporuka je da koristite svježi sir koji je kremast, jer po mom iskustvu – takvi kremasti su uvijek bolji za kolače 🙂 U kremu i preljev po potrebi možete staviti i više šećera nego što sam ja navela, sve je stvar ukusa i koliko slatko tko voli. Znate da ja na šećeru štedim 😜
BISKVIT:
2 jaja
4 žlice šećera
1 limun šećer
1 dl ulja
1 dl mlijeka
8 žlica brašna
1 prašak za pecivo
KREMA OD SIRA:
50 dag svježeg sira
3 žlice šećera
3 dl vrhnja za šlag
sok od 1 limuna
PRELJEV OD LIMUNA:
4 listića želatine
sok od 1 limuna
1 žlica šećera
Za biskvit izmiksajte jaja, šećer i limun šećer. Dodajte ulje i mlijeko. Zatim na to prosijte brašno i prašak za pecivo. Sve izmiješajte i izlijte u kalup promjera 26 cm koji ste obložili papirom za pečenje. Pecite na 180 C 15-ak min.
Za kremu prvo vrhnje za šlag izmiksajte. Svježi sir izmiksajte sa šećerom i sokom od limuna. Dodajte izmiksano vrhnje i sve dobro promiješajte. Kremu premažite preko biskvita i stavite u hladnjak.
Namočite listiće želatine prema uputi na vrećici. Limunov sok, 150 ml vode i šećer zagrijte. U tome otopite ocijeđenu želatinu. Ostavite da se malo ohladi, a zatim polako prelijte preko kreme. Vratite u hladnjak da se stegne. Ukrasite šlagom.