Ako me pratite na fejsu, neki dan ste mogli vidjeti objavu ovog kuglofa 🙂 Obećala sam da će recept biti za vikend objavljen i evo ga!
Inspiraciju za ovaj recept sam pronašla na Coolinarici pa sam odlučila napraviti nešto slično. Idealna prilika za to mi se ukazala kad su moje curke dolazile k meni na kavu, pa sam, uz još neke druge stvari, napravila i ovaj kuglof, tako da odmah moje kušačice ocijene da li je dobro ispao 😀
I od njih i od par drugih ljudi sam dobila pozitivne komentare, pa onda naravno da i sa vama dijelim recept!
Kuglof je mekan, sočan, u čemu su vjerojatno pomogle i zamrznute maline koje sam stavila u tijesto (nisam ih prethodno odmrzavala). I drugi dan je podjednako sočan (ostao mi je samo komadić da bih mogla to ustvrditi XD ). Koliko ćete malina staviti u kolač je na vama, možete staviti više ili manje od mene, to je sve stvar ukusa. A vjerujem da bi podjednako ukusan bio i sa nekim drugim voćem. Također možete napraviti samo svijetlo ili samo tamno tijesto.
KUGLOF:
25 dag maslaca ili margarina
10 žlica šećera
1 vanilin šećer
5 jaja
15 žlica brašna
2 žlice gustina
1 prašak za pecivo
2 žlice kakaa
1 limun
1 čaša kiselog vrhnja (180 g)
3 šake zamrznutih malina
GLAZURA:
20 dag čokolade za kuhanje
3 žlice ulja
Omekšali maslac ili margarin izmiksajte sa šećerom i vanilin šećerom. Zatim dodajte jedno po jedno jaje, između svakog dodavanja malo izmiksajte. Zatim dodajte brašno, gustin i prašak za pecivo. Na kraju dodajte kiselo vrhnje i sok i koricu limuna.
Smjesu podijelite na dva dijela. U jedan dio dodajte kakao, a u drugi zamrznute maline. Kalup za kuglof dobro namastite i pospite brašnom pa u njega prvo izlijte svijetlo tijesto sa malinama. Preko njega žlicom u hrpicama nanesite tamno tijesto i zatim lagano promiješajte vilicom da bi dobili mramorni efekt. Pecite na 180°C 50-60 min.
Izvadite iz pećnice i ostavite da se hladi i odmara 20-ak min. Zatim ga iskrenite na tanjur ili poslužavnik.
Čokoladu za kuhanje i ulje otopite na laganoj vatri i prelijte preko kuglofa.