Dragi moji želim vam sretan i blagoslovljen Božić!!
Eto, meni najljepše doba u godini je napokon tu…ulice su ukrašene već odavno, sad su nam ukrašeni i domovi, srca nam ispunjena toplinom a želučići obiljem hrane XD
Vjerujem da su vam stolovi bili puni slatkih i slanih delicija, tako je to u ovo doba godine 🙂 kod nas doma je uobičajeno da, što se tiče kolača, prevladavaju suhi sitni kolači za Božić, a mama obavezno radi makovnjaču i orahnjaču. I eventualno se napravi neka pita sa korama u stilu mađarice. A kremaste kolače nekako ostavimo po strani, njih radimo za Novu godinu 🙂
Al ove godine sam malo izokrenula cijelu tu našu tradiciju pa sam prije Božića odlučila napraviti nešto kremasto, da zadovoljim svoju želju….jer svaka čast suhim kolačima al kremasto je kremasto 😀
Nazvala sam je božićnom samo zato što je nastala u ovo blagdansko vrijeme. Žao mi je što je nisam stigla prije Božića staviti na blog, al eto…jednostavno nisam našla vremena…znate kako je pred blagdane – posla preko glave! No, nema veze, bez obzira na njen naziv možete je raditi tokom cijele godine 😉
TIJESTO:
6 jaja
6 žlica šećera
4 žlice brašna
10 dag mljevenih oraha
1/2 praška za pecivo
8 dag maslaca
marmelada od marelica
KREMA:
30 dag čokolade za kuhanje
500 ml vrhnja za šlag
Prvo napravite kremu: otopite čokoladu u vrhnju i ostavite preko noći u hladnjaku.
Maslac otopite. Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Istucite bjelanjke sa prstohvatom soli. Postepeno dodavajte šećer. Zatim dodajte jedan po jedan žumanjak, između svakog dodavanja izmiksajte da se poveže. Umiješajte orahe, brašno i prašak za pecivo. Na kraju umiješajte otopljeni maslac. Izlijte u veliki lim i pecite na 180°C 12-15 min. Kad je pečeno smotajte u roladu i pustite da se ohladi. Kad se ohladi premažite marmeladom.
Kremu dobro izmiksajte pa polovicom kreme premažite tijesto, smotajte u roladu i ostatkom kreme premažite izvana.