Mousse je svima jako dobro poznata slastica. To je lagana, prozračna, pjenasta krema koja se obično radi od jaja i čokolade. Za ljubitelje čokolade ovo je prava poslastica koja se doslovno topi u ustima…. Stvoren je za sve one koji vole slastice za koje nije potrebna pećnica i za koje treba izdvojiti malo vremena. Jako brzo se priprema, a još brže nestaje 😉
Tokom vremena nastalo je puno varijanti moussa, postoji bezbroj recepata i kombinacija, pa tako i ona koja se radi bez jaja, a upravo takvu svoju verziju vam ja danas predstavljam i to u obliku torte. No, ne brinite, za ovu tortu nećete morati pola dana provesti u kuhinji, jer sam se vodila time da izrada cijele torte bude jednako toliko lagana i jednostavna kao i izrada samog moussa, pa sam odlučila napraviti je sa laganom podlogom od keksa koja vam neće oduzeti puno vremena.
PODLOGA:
10 dag piškota
10 dag petit keksa
1 dl soka od naranče
MOUSSE:
40 dag mliječne čokolade
5 dl vrhnja za šlag
Piškote i kekse sameljite. U njih dodajte sok od naranče, promiješajte da se sve poveže i utisnite u kalup.
Čokoladu i 1-1,5 dl vrhnja za šlag otopite na laganoj vatri i ostavite sa strane da se ohladi. Zatim preostalo vrhnje za šlag izmiksajte i u to dodajte otopljenu čokoladu. LAGANO izmiješajte kuhačom da se sve poveže i prelijte preko keksa. Ostavite u frižideru par sati, najbolje preko noći. Posipajte kakaom, u debljem sloju….bogato! Ne štedite 😉 Zatim narežite na kriške i uživajte u ovoj brzoj, jednostavnoj, pjenastoj torti bogatog čokoladnog okusa 😀
Savjeti:
- za podlogu možete koristiti samo petit kekse, ja sam pomiješala piškote i petit kekse jer sam rješavala ostatke iz smočnice 😉
- ako vam se ne sviđa ova moja podloga u kombinaciji keksa sa sokom od naranče možete napraviti podlogu sa otopljenim maslacem ili onu koju inače radite
- umjesto mliječne čokolade možete koristiti čokoladu za kuhanje ili bijelu čokoladu
- umjesto vrhnja za šlag možete koristiti slatko vrhnje, samo onda imajte na umu da prije provjerite slatkoću kreme, možda ćete u tom slučaju morati dodati šećer (moja preporuka – šećer u prahu). Isto tako, vrhnje za šlag je čvršće od slatkog vrhnja kad se izmiksa, pa ako radite sa slatkim vrhnjem dodajte učvršćivač za šlag.
Koje vrhnje za slag koristite?
Hvala♥️
Sviđa mi seSviđa mi se
Najčešće koristim ono iz Lidla – Bianca Lieve, ali isto tako znam uzeti i Hole ili Halta.
Sviđa mi seSviđa mi se
mmmmmm… izgleda zanosno!
Sviđa mi seLiked by 1 person
Hvala 🙂
Sviđa mi seSviđa mi se
Torta izgleda prefino, imam sve sastojke baš bi mogao isprobati ju kroz sljedećih par dana!
Sviđa mi seLiked by 1 person
Hvala, kod nas se pojela odmah, to sve govori 🙂 Ako isprobaš, javi dojmove 🙂
Sviđa mi seLiked by 1 person