CRNO-BIJELE PLOŠKE


 

Pozdrav, dragi moji!

Nakon podužeg izbivanja sa bloga evo mene napokon sa novim receptom 🙂

Razlog izbivanja je bila bolest – već više godina imam problema sa štitnjačom i došlo je do toga da sam morala na operaciju da bi mi izvadili jedan režanj, tako da sam već prije operacije bila pomalo nervozna i u panici, a nakon operacije sam morala mirovati i moja kuhinja je pala u potpuno neki drugi plan….zapravo , nisam joj se ni približavala XD A falilo mi je jako! I sad napokon mogu lagano započeti sa svojim aktivnostima u kuhinji tako da ćemo, nadam se, nastaviti se družiti istim (ili bar sličnim) tempom kao i prije svega ovoga. Moram priznati da mi je jako nedostajao i blog, i pisanje, i čitanje mojih omiljenih blogova (znate koji ste :* ), i komunikacija sa svima vama koji me pratite 🙂

Danas vam tipkam recept za kolač koji sam radila još prije odlaska u bolnicu, ali ga nisam stigla natipkati na vrijeme. Inspiraciju za njega sam pronašla u jednoj od svojih tekica gdje imam odnekud prepisan sličan recept, no ja sam ga malo prilagodila po svom guštu.

Ovaj kolačić je vrlo ukusan, kremast i jako lijepo izgleda, ponajviše zbog tamnog biskvita i svijetle kreme od pudinga koji se naizmjence slažu pa to daje lijepi kontrast na tanjuru.

 

No, da više ne duljim ajmo mi na recept 🙂

BISKVIT:

8 jaja

10 žlica šećera

8 žlica vruće vode

16 žlica oštrog brašna

1 prašak za pecivo

3 žlice kakaa

KREMA:

1 l mlijeka

2 pudinga od vanilije

6 žlica oštrog brašna

8 žlica šećera

2 vanilin šećera

25 dag margarina

Jaja i šećer izmiksajte dok smjesa ne postane svijetla. Zatim dodajte vruću vodu i izmiksajte. Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i kakao i to prosijte na jaja i izmiješajte da dobijete jednoličnu glatku smjesu. Smjesu podijelite na 3 jednaka dijela i svaki zasebno ispecite na 180°C. Trebat će vam 10-ak minuta da se kora ispeče. Ako vam se to čini prekomplicirano i previše posla, možete cijelu smjesu ispeći odjednom pa zatim prerezati da dobijete 3 kore. No, ja najčešće radim ovako da podijelim smjesu i pečem svaku posebno jer je meni tako jednostavnije, a i sigurnija sam da će mi kore ispasti jednako debele 🙂

Prašak za puding pomiješajte sa brašnom, šećerom i vanilin šećerom i umutite sa malo mlijeka. Preostalo mlijeko stavite na vatru i kad zakuha umiješajte smjesu od pudinga i skuhajte. Prekrijte prozirnom folijom da vam se ne napravi korica i ostavite da se ohladi. U ohlađeno umiksajte omekšali margarin. Po želji, u kremu možete staviti i više šećera, jer bi nekome ovo možda bilo premalo (ako me pratite već znate da ja ne volim kad je preslatko pa uvijek stavljam manje). Podijelite kremu na 3 jednaka dijela, pa slažite kolač: svaku koru premažite kremom i slažite jednu na drugu. Kao što možete vidjeti na slikama ja zadnju koru nisam premazala kremom nego sam je stavila u slastičarsku vrećicu i istiskivala ružice po kori, a zatim sam još sve posipala čokoladnim mrvicama.

Najbolje je da kolač ostavite da odstoji preko noći u hladnjaku jer su prvi dan kore malo žilave, ali kad kolač odstoji onda lijepo omekane.

Savjeti:

  • ako pečete svaku koru posebno obavezno u lim stavljajte papir za pečenje, tako ćete lako izvaditi koru iz lima i bit ćete sigurni da vam neće popucati
  • da bi vam krema ispala jednake debljine na svakoj kori tada je prije premazivanja preko biskvita podijelite na 3 jednaka dijela
  • svakako kolač napravite dan prije nego ga mislite poslužiti da bi vam biskvit omekšao, jer će vam prvi dan biti malo žilave

I eto, to je to! 🙂 Možda ima malo više posla ali isplati se! Nadam se da vam se recept svidio 🙂

 

 

7 misli o “CRNO-BIJELE PLOŠKE

  1. Pingback: CRNO-BIJELE PLOŠKE: Fantastičan kolač, oduševit će vas okusom i izgledom – Pogledom praticu te i zauvijek voljecu te

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.