ČOKOLADNA TORTA SA JAGODAMA


Dok nam još uvijek traje sezona jagoda pišem vam ovaj receptić, tako da ga još stignete isprobati ako vam se svidi 😉

Prvi put kad sam je radila je to bila ajmo reć’ proba, imala sam viška jagoda, pa sam ih odlučila iskoristiti za kolač, no nisam htjela raditi po nikakvom receptu (od hrpe koju imam doma XD ) nego sam onak iz glave krenula raditi. Nisam zapravo ni imala viziju kakva bi točno torta  trebala biti, samo da MORA biti čokoladna i sa jagodama! Pa sam pootvarala frižider i kredence da vidim sa čime raspolažem i napravila je od sastojaka koje sam imala doma. Taman mi je taj dan dolazila sestrična na kavu, pa sam i njenima poslala svakom komad torte, tako da sam odmah imala i više kušača na raspolaganju da daju ocjenu za ovaj moj ekspertiment 😀 Torta nam se toliko svidjela da sam je odmah nakon toga radila bratu za rođendan 🙂 To valjda govori samo za sebe 😉

Ako me pratite već znate da u mojoj obitelji ima nekih koji ne vole voće u kolačima, pa sam i ovaj put napravila tako da se voće lako makne, a da se u ostatku kolača da uživati, tako da svi budemo sretni i siti 🙂

Dakle, jagode sam poslagala samo po vrhu torte, no vi ako želite možete ih staviti i unutra, znači – biskvit-marmelada-krema-jagode pa isto tako drugi sloj. Vjerujem da bi i tako bilo jako ukusno!

BISKVIT:

4 jaja

10 dag čokolade za kuhanje

5 dag margarina

4 žlice šećera

4 žlice brašna

5 dag mljevenih badema

1/2 praška za pecivo

KREMA:

500 ml vrhnja za šlag

20 dag čokolade za kuhanje

40-50 dag jagoda

15-20 dag marmelade od jagoda

UKRAS:

10 dag čokolade za kuhanje

Vrhnje za šlag i čokoladu za kuhanje stavite na laganu vatru i zagrijavajte dok se čokolada ne otopi. Pazite da vam ne zakipi. Ostavite sa strane da se ohladi, a zatim možete prebaciti u frižider da se krema još malo stisne dok vi radite biskvit.

Čokoladu za kuhanje i margarin rastopite i ostavite da se ohladi. Jaja izmiksajte sa šećerom. Dodajte otopljenu čokoladu sa margarinom. Dodajte malo soli koja će pojačati okus čokolade. Umiješajte brašno, prašak za pecivo i bademe. Izlijte u kalup ∅26 cm i pecite na 180°C 20-25 min. Izvadite iz kalupa i ohladite, a zatim ga vodoravno prerežite da dobijete dvije kore.

Donji dio biskvita stavite na pladanj, premažite marmeladom i stavite oko njega obruč. Premažite polovicom čokoladne kreme, koja će vam biti još dosta rijetka, ali ne brinite, stisnut će se. Preko kreme stavite drugi biskvit, premažite ga marmeladom, pa prelijte preostalom kremom. Gore poslažite oprane i očišćene cijele jagode sa vrhom prema gore.

Otopite čokoladu za kuhanje i njome prošarajte jagode. To ćete najjednostavnije napraviti tako da čokoladu ulijete u vrećicu za zamrzavanje kojoj odrežite vrh i istiskujte čokoladu po torti.

Tortu obavezno držite 5-6 sati u frižideru da bi se krema stisnula, zapravo je najbolje da je ostavite u frižideru preko noći. Na slikama možete vidjeti razliku u čvrstoći kreme: prva slika je nakon nekoliko sati u frižideru (jer nismo imali strpljenja čekati XD ) a druga slika je slikana drugi dan, nakon što je torta prenoćila u frižideru.

 

26 misli o “ČOKOLADNA TORTA SA JAGODAMA

  1. Izazovno. Jedva se suzdržavam da promenim sudbinu jagoda koje sam malopre kupila, kao da ih jedemo same. Može me sprečiti samo lenjost da odem po čokoladu, ako su zalihe preko noći presahle… Divan kolač.

    Liked by 1 person

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.